Dragkamp om vaccin håller Australien stängt

Martin Yngve/TT

Publicerad 2021-07-25

Över tolv miljoner australier sitter i lockdown – och kan sitta så länge än om inte tillräckligt många vaccineras.

Problemet är att vaccinen blivit en bristvara när delstaterna bråkar internt.

– Jag tänker inte låta vårt vaccin skickas till dem så att de kan öppna medan vi får fortsätta hålla stängt, säger Victorias starke man Dan Andrews med riktning mot Sydney.

Man kan gå ut, gå långt om man vill, eller springa och på annat sätt träna. Eller handla mat. Men miljontals australier får inte göra så mycket mer.

Och stannar de hemma och tittar på tv trummas budskapet in.

– Snälla stanna hemma, om det inte är absolut nödvändigt. Snälla ta inte emot besökare, ens från er egen familj. Snälla, vi måste hjälpa varandra, säger Kerry Chant med blicken riktad mot tittarna.

Över tolv miljoner australier lever just nu med nedstängningar och Chant, delstaten New South Wales (NSW) hälsovårdsansvariga, är en av dem som dyker upp på de dagliga direktsända presskonferenser om läget som blivit, ja, vardag.

Nedstängt till oktober?

På NSW:s pressmöte på söndagen tvingades delstatens premiärminister Gladys Berejiklian uppdatera läget med 141 nya fall och två avlidna. För delstaten höga tal, men Gladys – ingen kallar henne något annat – jämförde med utländska, mycket högre siffror.

– Jag vill tacka alla som gör det rätta. Och till alla som inte gör det, ni borde skämmas, sade hon med hänvisning till lördagens demonstrationer i Sydney och Melbourne, när tusentals demonstrerade mot nedstängningarna.

Medan Melbourne ser ut att kunna avsluta sin lockdown på tisdag har Berejiklian i veckan varnat för att Sydney kan hållas stängt länge än, kanske dröjer det till oktober innan alla restriktioner hävs. Allt för att en smittad chaufför körde runt i staden i juni och smittade en handfull personer – vilket nu blivit 1 881 smittofall och åtta döda.

Men hur kunde det gå så långt?

New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian på en presskonferens i juni.

”Jag fattar ingenting”

Australien satsade på Astra Zenecas vaccin, som invånarna sedan avråddes från att ta. Och leveranserna från Pfizer och Moderna dröjer. Bara 37 procent av den vuxna befolkningen hade i fredags fått minst en dos, 15 procent hade fått två.

Men NSW:s vädjan till de andra delstaterna om att få del av deras vaccin har fått kalla handen. Minst sagt.

– Jag tänker inte skicka något vaccin, vi är mitt i en akut nödsituation här, säger South Australias premiärminister Steven Marshall.

– Vi kommer att behålla våra Pfizer-doser, säger Western Australias Mark McGowan och fortsätter:

– Jag ser bilderna från Sydney på folk som går omkring på gatorna och ingen bär munskydd, och några av deras regler ... jag fattar ingenting. Det är halvmesyrer och det här är inte rätt tid för halvmesyrer, det är dags att ta tag i problemet.

Och i Victoria ser kollegan Dan Andrews hellre en annan lösning:

– Sydney brinner och vi måste sätta upp en järnring runt Sydney annars kommer hela landet få sättas i isolering.

Nya Zeeland stängde bubblan

Scott Morrison lovar i alla fall att NSW ska få ytterligare 50 000 doser, men de räcker inte långt till över fem miljoner invånare bara i Storsydney.

– Jag vill påminna de där staterna och territorierna om att senast jag tittade så var vi en gemenskap, ett land som arbetade tillsammans, och det är jobbigt att allt det nu bara kastas överbord. När vi har skogsbränder och översvämningar kommer folk från hela landet och hjälps åt, sade NSW:s sjukvårdsminister Brad Hazzard i lördags.

Och medan vaccinet dröjer och gatorna är öde fortsätter gränserna mellan delstaterna att till stor del vara stängda, och kommer på vissa håll fortsätta vara så. Och resebubblan till Nya Zeeland har också stängts.

– Min starka rekommendation till alla är: Åk inte till Australien de närmaste åtta veckorna, covid har förändrats, och det måste vi också göra, sade Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern på en presskonferens i fredags där hon gav nyzeeländare i Australien sju dagar att ta sig hem innan dörren stängs även för dem.

Ringde inte om mer

Hennes kollega i Canberra, Scott Morrison, har fått se sina popularitetssiffror dala under pandemin. Att vaccinet sinar läggs på hans axlar och i veckan bad han om ursäkt för att vaccineringen drar ut på tiden.

– Det är klart att jag är ledsen för att vi inte har kommit dit vi hoppades. Självklart kan vi styra över vissa aspekter, andra... kan vi inte styra, sade han i torsdags och lade delar av skulden på att vaccinet inte kommer.

Men då hade det en dryg vecka tidigare avslöjats att Morrison inte en enda gång sökt upp Pfizers chefer för att be om fler doser, vilket sattes i kontrast med att han i våras ringde 55 världsledare för att säkra att hans tidigare ekonomiminister Mathias Cormann skulle bli OECD:s nya generalsekreterare.

Cormann sitter nu på sin post i Paris medan det tidigare nästan smittfria Australien ser sina tal kraftigt öka. Totalt har landet registrerat knappt 33 000 smittade och 916 dödsfall.

Följ ämnen i artikeln