Christoffer lider av svåra svettsjukdomen: ”Vet inte vad jag ska göra”

”Finns ingen hjälp att få”

Uppdaterad 2021-09-21 | Publicerad 2021-07-27

Många som lider av svettsjukdomen hyperhidros uppger att de inte får vård.

Christoffer Andersson, 28, vet inte längre var han ska vända sig för att få hjälp.

– Det tar så mycket på psyket om man svettas på det här sättet. Jag tänker på det hela tiden, säger Christoffer Andersson.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om Josefine Bondesson, 42, som inte kan jobba på grund av sjukliga svettningar. Sjukdomen heter hyperhidros och efter Aftonbladets publicering har ett stort antal personer hört av sig om liknande problem.

Flera av dem berättar att de slutat på sina jobb på grund av svettningarna. Andra säger att de inte vågar träffa en partner, eller umgås med sina vänner. En ung man berättar att han funderar på att ta sitt liv, på grund av sjukdomen.

Men trots att många patienter säger sig lida oerhört mycket av sjukdomen, tycks det vara svårt att få rätt typ av vård för den.

Christoffer Andersson, 28, från Göteborg, berättar att han fick sin diagnos när han var tonåring.

– Det tar så mycket på psyket om man svettas, och känner att man luktar svett. Man är ju rädd för att det ska märkas.

Christoffer Andersson jobbar i en matvarubutik. Han säger att problemen blir som mest påtagliga på jobbet.

– Jag kan inte ha på mig vilka kläder som helst, jag är rädd att det ska synas att jag svettas under armarna eller på ryggen där jag svettas som mest. Jag tänker alltid på vad jag har på mig. Jag får ta pauser och kyla ner mig med jämna mellanrum. Det är jättejobbigt, säger han.

Christoffer Andersson, 28, lider av hyperhidros.

”Vårdutbudet bygger på rekommendation från läkare”

Mellan tre till fem procent av alla svenskar lider av den ärftliga sjukdomen hyperhidros. Sjukdomen orsakar sjukliga svettningar och kan drabba olika områden av kroppen. Omkring 1–2 procent av lider av allvarliga symtom, enligt Carl Swartling, docent och specialist i dermatologi.

Svettningarna kan bland annat behandlas med hjälp av injektioner av botulinumtoxin, en vilket är en slags botox. Injektionerna sprutas in vid de områden på kroppen där svettningarna är som värst och kan vara till hjälp för många patienter.

I Sverige kan man få botulinumtoxin-injektioner i händer, och i vissa regioner kan man även få injektioner i armhålor, för att lindra sina svettningar. Det visar SKR:s lista över ersättningsnivåer och vårdutbud för behandling av hyperhidros med botulinumtoxin.

Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKR, säger att vårdutbudet bygger på rekommendationer från läkare.

-Regionerna baserar vården på rekommendationer och riktlinjer som professionen tagit fram. 

Han säger också att man har rätt att söka öppen vård i andra regioner än den man är skriven i. 

Christoffer Andersson, 28.

”Jag hoppas att reglerna ändras”

När Christoffer Andersson sökte hjälp för sina svettningar under armhålorna, fick han som svar att det inte var ett akut problem, säger han.

– Det skulle kosta cirka 15 000 kronor att få injektioner för ryggen och armhålorna om jag betalar det privat. Det finns tabletter att få, men de har hemska biverkningar. Jag vet inte längre vad jag ska göra, eller till vem jag ska vända mig till för att få hjälp, säger Christoffer Andersson, och fortsätter:

– Jag får leva med bekymren helt enkelt, men jag hoppas att reglerna ändras. Det tar så mycket på en, och det är många som är drabbade.

”Det är djupt oetiskt”

Carl Swartling är docent och specialist i dermatologi. Han har tidigare bedrivit forskning om hyperhidros vid Uppsala Universitet. Numera gör han det också via Svettmottagningen i Stockholm, en mottagning som behandlar patienter med hyperhidros.

Han berättar att patientföreningen för hyperhidros anser att patientgruppen är diskriminerad och att regionernas riktlinjer är oetiska. De har därför nyligen anmält SKR till Diskrimineringsombudsmannen.

- De som har pengar och sjukförsäkringar får adekvat vård av hyperhidros. De som inte har råd får ta tabletter eller inget alls om man svettas från ”fel” ställe på kroppen. Det är djupt oetiskt, säger Carl Swartling.

Följ ämnen i artikeln