Ilska mot domen i Jeanettefallet – nu anordnas manifestation

Dottern: ”Vad sänder det här för signaler till Sveriges kvinnor”

Publicerad 2023-04-01

När hovrätten kraftigt sänkte Jeanettes sambos påföljd väckte det stort raseri i Hudiksvall.

Nu ska en manifestation anordnas för Jeanette och för alla de kvinnor som utsätts för relationsvåld.

– Min vackra och levnadsglada mamma ligger nedgrävd i jorden och han är ute om några år. Vad sänder det för signaler till Sveriges kvinnor, säger Jeanettes dotter Nathalie, en av talarna på manifestationen.

”Någon har tagit ifrån oss det finaste vi hade”, har dottern Lili tidigare sagt om sin mamma Jeanette.

Att Jeanette utsattes för ett kraftigt övervåld av sin sambo under en lång tid är fastslaget.

När hon hittades död på badrumsgolvet i huset utanför Hudiksvall en 9 juli ifjol hade hon tio brutna revben, avslaget näsben och kraftiga skallskador.

Den som sparkade och slog tills Jeanettes kropp var full av benbrott och blåmärken var hennes sambo, det är fastställt i två rättsliga instanser.

Men om det våldet verkligen var det som direkt dödade henne, eller om det var en läkemedelsförgiftning som var den direkt dödande orsaken, ansåg hovrätten inte gick att helt fastslå.

– Om man ska döma någon för att ha orsakat en annan människas död får det inte råda något rimligt tvivel om att dödsorsaken är den som åklagaren har påstått. Här fanns ett rimligt tvivel, sa hovrättsrådet Hanna Hjorth i ett pressmeddelande.

En övervakningskamera fångade Jeanette och sambon några timmar innan hon hittades död.

”Starka reaktioner”

I torsdags sänkte hovrätten för nedre Norrland det livstidsstraff för mord som sambon dömts till i tingsrätten till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel.

Betty Sporrong, verksamhetsansvarig för Kvinno- och ungdomsjouren Vändpunkten i Hudiksvall, säger att hovrättsdomen väckt ilska i Jeanettes hemstad.

– Det har varit starka reaktioner, både inom kvinnojouren och bland allmänheten. Vad sänder det här för signaler? Vi träffar så otroligt många kvinnor som vi försöker motiverar att lämna en våldsam partner, men här är en kvinna som utsatts för systematiskt våld och nu är död som inte ens hon får rättvisa, säger hon.

Betty Sporrong, verksamhetsansvarig för Kvinno- och ungdomsjouren Vändpunkten i Hudiksvall.

På söndag anordnas en manifestation i Hudiksvall som en slags protest mot hovrättens dom.

– Den handlar om är att hedra minnet av Jeanette, men också för att stå upp för alla kvinnor som rättssystemet sviker, säger Betty Sporrong.

Manifestationen kommer att gå under Unizons flagg, en organisation som samlar 140 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över landet.

”Mamma förtjänade inte att dö så här”

Olga Persson som är ordförande i Unizon säger att hovrättens domslut gjorde henne chockad.

– Vår uppfattning är att det är många fler kvinnor som dör i sviterna av mäns våld mot kvinnor men som aldrig syns i statistiken. Här har vi Jeanette, en kvinna som bevisligen utsatts för kraftigt våld både innan och under sin död, men i och med den här domen kommer hon inte ens bli en siffra i statistiken över kvinnor som dödats av en man inom nära relation, säger hon.

Jeanettes dotter Nathalie är en av talarna på manifestationen. Hon säger att hon efter hovrättens dom känner en blandning av maktlöshet, ilska och sorg.

– Min vackra och levnadsglada mamma ligger nedgrävd i jorden och han är ute om några år. Min mamma förtjänade inte att dö så här och hon förtjänade inte att inte ens få upprättelse, säger Nathalie.

Innan Jeanette dog hade sambon utsatt henne för våld under en längre tid – hovrätten dömde honom för misshandel av Jeanette vid tre tillfällen innan hennes död.

Polisen kallades flera gånger ut till huset, bland annat efter att arbetskamrater till sambon kommit dit och sett Jeanette blodig och huset i oreda.

Men Jeanette vågade aldrig medverka, något som är vanligt när det handlar om våld i nära relation.

”Inte rimligt”

Sambon dömdes även vid ett tillfälle för att ha misshandlat en grannkvinna som försökte gömma Jeanette från honom.

Både Nathalie, Olga Persson och Betty Sporrong menar att kunskapen om mäns våld mot kvinnor måste bli högre.

– Tänk om man hade försökt nå mamma då när han satt inne för att ha misshandlat grannkvinnan, erbjudit henne en väg ut. Då kanske hon inte varit död idag, säger Nathalie.

Regeringen har lagt förslag om att sänka häktningskraven när det handlar om mäns våld mot kvinnor, så att en våldsam man kan hållas frihetsberövad.

– Det är en del av det men våra tings- och hovrätter måste också ha bättre kunskap om hur det systematiska våldet mot kvinnor ser ut. Här har vi en kvinna med sådana ofantliga skador efter våld, både gamla och nya, och påföljden hamnar på sju år. Det kan inte vara rimligt, säger Olga Persson.

Aftonbladet har sökt hovrättsråden som var med och dömde i Jeanettedomen men inte lyckats nå någon av dem för en kommentar.

Manifestationen för Jeanette hålls klockan 12:00 på söndag i Hudiksvall.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln