L-topp till hård attack mot SD: ”Förbannad”

Publicerad 2022-09-15

EU-parlamentet slår fast i en rapport att Ungern inte längre kan ses som en fri demokrati.

Samtliga svenska partier utom SD ställer sig bakom rapporten.

Det har fått Karin Karlsbro (L) att bli rejält arg.

Under torsdagen antog Europaparlamentet en rapport om utvecklingen i Ungern. I rapporten, som bifölls, konstateras det att EU inte längre kan se Ungern som en fri demokrati.

Man beskriver istället landet som en “electoral autocracy” – alltså en autokrati. En stat med en enväldig härskare.

Sverigedemokraternas Charlie Weimers.

Samtliga svenska partier, förutom Sverigedemokraterna, i parlamentet röstade för rapporten.

”Förbannad”

Sverigedemokraterna representerades av Charlie Weimers som röstade emot. Partiets före detta delegationsledare Peter Lundgren (numera partilös ledamot), röstade på samma sätt.

Jessica Stegrud (SD) närvarade inte under sessionen.

– Jag blir inte förvånad, men fortfarande förbannad över att Sverigedemokraterna inte klarar av att kritisera de uppenbara problem med rättsstaten som deras högerpopulistiska vän Viktor Orbán skapat, säger Liberalernas europaparlamentariker Karin Karlsbro och fortsätter:

– Det är helt enkelt inte trovärdigt att säga sig värna demokrati och rättsstat samtidigt som man direkt motsätter sig kritik mot situationen i Ungern.

Liberalernas Karin Karlsbro.

Sverigedemokraterna röstade även nej till kravet på EU-kommissionen att inte betala ut EU-medel till Ungern innan landet återigen lever upp till rättsstatens principer.

Att de gång på gång förespråkar att skicka svenska skattebetalares pengar i fickorna på korrupta politiker är oacceptabelt. EU är och ska vara ett samarbete för demokratier. Det är på tiden att Sverigedemokraterna också ställer sig bakom detta, säger Karlsbro.

SD: ”Brister i objektivitet”

Sverigedemokraterna hävdar att betänkandet brister i objektivitet.

”Det saknas strikt definition av vad som anses krävas för att tala om överträdelse av rättsstatens principer. Betänkandet bidrar därför till att underminera EU:s rättstatlighet och till en vidare politisering av det rättsstatliga begreppet som sådant i EU. Därför röstade vi nej”, skriver Charlie Weimers i en kommentar till Aftonbladet.

Ungerns auktoritäre premiärminister Viktor Orbán.