Skottlossning mot buss – stor polisinsats

Publicerad 2022-09-30

Bussen var under färd när flera skott avlossades mot den.

Ett tiotal passagerare fanns ombord.

– Det finns iakttagelser som tyder på att bussen inte var målet för kulorna, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Polisen larmades klockan 02.47 om att en linjebuss blivit beskjuten i Hallonbergen i nordvästra Stockholm. Samtalet kom både från passagerare och boende i området som hört höga smällar.

– Föraren och ett tiotal passagerare fanns i bussen. Det var bara tur att ingen träffades, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral.

En av passagerarna fick glassplitter över sig.

– Han satt vid ett fönster som krossade av en kula. Han vårdades på plats av ambulanspersonal men behövde inte föras till sjukhus.

Polisen var under den tidiga morgonen på plats med många patruller.

– Vi har spärrat av och genomför förhör. Det finns vittnesuppgifter om två gärningsmän som lämnat platsen på en elsparkcykel, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral.

SL-bussen var under färd när den besköts. Flera kulhål finns i bussen som efter händelse blev stående i en rondell nära en bensinmack.

Den beskjutna bussen.

Det är oklart exakt hur många skott som har avlossats.

– Det pratas om fyra–fem skott, någon annan nämner sex–sju, säger Mikael Pettersson.

Efter någon timmes arbete i Hallonbergen hittade polisen tomhylsor ungefär 80 meter från den position där bussen stannade efter beskjutningen.

Det exakta avståndet som gärningsmännen befann sig på när de sköt mot bussen är dock än så länge okänt.

En förundersökning om mordförsök är inledd. Polisen utreder nu motivet.

– Det finns iakttagelser som tyder på att bussen inte var målet för kulorna utan att det var personer som befann sig på andra sidan av den, säger polisens press­talesperson Ola Österling.

Polisen söker nu efter en eller flera skyttar.

– Vi har tekniker och special­sökhundar på plats, säger Ola Österling.

Polis på plats.

Följ ämnen i artikeln