Mysteriet: Var är Putin någonstans?

Uppdaterad 2019-07-01 | Publicerad 2015-03-12

I en vecka har han inte synts till – och nu undrar alla:

Var är Putin?

– Han är så frisk att han skulle kunna krossa din hand, hälsar Kremls talesman Dimitrij Peskov.

Han är gammal KGB-agent och således expert på att verka utan att synas.

Den expertisen använder sig uppenbarligen ryske presidenten Vladimir Putin av just nu. På en hel vecka har han nämligen inte synts till i offentliga sammanhang. Och frånvaron väcker frågor.

Är trend

Som på Twitter där #WhereIsPutin blivit en välspridd trend.

Frågande är även tidigare svenske utrikes- och statsministern Carl Bildt.

”Saker och ting är uppenbarligen inte som de ska i Moskva nuförtiden. Verkar som att antalet uppskjutna toppmöten är aningen högt”, twittrar Bildt.

Men trots ekonomikris, Ukrainakonflikten och nu senaste mordet på oppositionspolitiken Boris Nemtsov verkar det inte vara någon fara på taket, enligt Kreml.

Talesmannen Dmitry Peskov har för en radiostation uppgett att Putin är ”absolut frisk” och att presidentens handslag är så fast att han skulle kunna ”krossa din hand”, skriver nyhetsbyrån AP.

– Han är i möten hela tiden, men alla möten är inte offentliga, säger Kremls talesman Dimitrij Peskov enligt Reuters.

Inte sjuk

Han förnekar helt att Putin på något sätt skulle hålla sig undan på grund av sjukdom.

Under onsdagen meddelade Kreml att Putins resa till Kazakstan skjuts på framtiden. Senast han sågs var under mötet med italienske premiärministern Matteo Renzi under dennes Moskvabesök.

Något som också spätt på teorier på nätet är hur Kremls pressavdelning i onsdags publicerat ett foto på Putins möte med Karelens regionale ledare daterat till 11 mars, men mötet ska enligt lokala nyhetsmedier hållits redan 4 mars, enligt AP.