Internt uppror i Centerpartiet

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2012-12-21

Medlemmar sågar idéprogrammet - hotar lämna partiet

Idéprogrammet har startat en intern revolt i Centerpartiet.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Annie Lööfs partikamrater rasar mot nyliberalismen och förslaget om fri invandring.

– Jag känner inte igen Centerpartiet, säger Per Schöldberg, ordförande i Kronoberg.

I tisdags presenterade Centerpartiet ett förslag till nytt idéprogram. En av de största nyheterna var förslaget om fri invandring. Dessutom föreslås plattare skatt, förminskad stat och slopad skolplikt.

Idéerna har inte fallit i god jord ute i centerrörelsen.

– En del är tvärförbannade på ren svenska. Det är en allvarlig situation, säger Per Schöldberg, till vardags kommunalråd i Växjö.

Även Arne Olsson, ordförande i Bohuslän vittnar om ett utbrett missnöje.

– Det har gått för långt. Det kommer att bli väldigt mycket debatt om det här inför stämman i mars, säger han.

Även i Östergötland kokar det bland gräsrötterna.

- Det är den kraftigaste reaktionen som jag har träffat på under mina sex år som distriktsordförande, säger Gösta Gustavsson.

Flera av de distrikt Aftonbladet har talat med menar att idéprogrammet slår in på ett alltför nyliberalt spår.

– Det här andas mycket av nyliberalism i stället för Centerpartiets traditionella socialliberala syn. Det är för mycket "Sköt dig själv och skit i andra", säger Gösta Gustavsson.

Per Schöldberg:

– Vi känner inte igen oss i det här. Idéprogrammet ska ju vara själva fundamentet och då måste det bottna i något som återspeglar rörelsens grundläggande idéer och tankar.

Hur kunde det bli så här?

– Ja, det kan man verkligen fundera över.

Hur ser du på Annie Lööfs roll?

– Jag tror inte att hon har varit involverad. Men hon är partiordförande och ansvarig för allt som händer i partiet. Nu är det hennes ansvar att hantera det här och lyssna på hela centerrörelsen i Sverige.

I början av veckan skickade Per Schöldberg ett mejl till sina 26 ordförandekollegor. En centerpartist vittnar i mejluppropet om att ledande partikamrater blivit offentligt hånade på tåget efter att idéprogrammet blivit känt.

I ett distrikt fick flygbladsutdelningen ställas in då medlemmarna inte vågade framträda offentligt som centerpartister.

Eftersom medlemmar hotat lämna partiet föreslog en ordförande att utskicken av medlemsavierna skulle skjutas på till efter årsskiftet för att inte riskera ett medlemsras.

Arbetet med idéprogrammet, som gått under benämningen "Framtidsbygget", har pågått i ett drygt år. Både utomstående, medlemmar och distrikt har bjudits in för att tycka till. Förhoppningarna och förväntningarna har varit skyhöga. Men i dag är besvikelsen stor.

– Jag känner frustration i dag. Det är många som är riktigt sura, säger Bertil Bohlin, ordförande i Ångermanland.

Flera distriktsordföranden tycker att programgruppen struntat i deras åsikter.

– Vi är ett folkrörelseparti, var tog det vägen? Det här ska väl vara något vi kan stå för allihop, säger Bertil Bohlin. 

Partiledaren Annie Lööf vill i dag inte kommentera idéprogrammet. Hennes presschef Anna-Karin Nyman säger:

– Vi välkomnar debatten om idéer. Sverige behöver fler idéer, inte färre. Framtidsstämman i mars kommer att besluta om vårt idéprogram, än så länge finns bara förslag från arbetsgruppen.

I början av februari ska ordförandena ha lämnat distriktens synpunkter till partistyrelsen.

Följ ämnen i artikeln