Armenisk oppositionsledare manar till protester

TT-AFP TT

Publicerad 2018-05-01

Den armeniske oppositionsledaren Nikol Pasjinian lyckades inte få tillräckligt med stöd för att bli landets nye premiärminister. Efter omröstningen i parlamentet lämnade han byggnaden och uppmanade han sina anhängare att protestera genom civil olydnad.

– Från och med klockan kvart över åtta i morgon kommer alla vägar att vara blockerade. Jag utlyser en generalstrejk, ropade Nikol Pasjinian till de tusentals anhängare som samlats i Armeniens huvudstad Jerevan för att ge honom sitt stöd. De skanderade "Nikol! Nikol!" efter att det stod klart på tisdagskvällen att han hade förlorat omröstningen om premiärministerposten.

– En kärleks- och toleransrevolution tar nu vid, fortsatte Pasjinian och uppmanade människor att delta i en stor demonstration kvällen därpå.

Omröstningen slutade med 45 röster för Pasjinians kandidatur och 55 emot. Regeringspartiet valde att inte stödja honom, trots att Pasjinian var den enda kandidaten.

Den 42-årige tidigare journalisten Pasjinian, som lett de massprotester som tvingade bort den förre premiärministern Serzj Sargsian, hade behövt få stöd av 53 av parlamentets 105 ledamöter för att nå makten – däribland minst sex ledamöter från regeringspartiet, Republikanska partiet. De övriga partierna hade samtliga ställt sig bakom Pasjinian.

Den fattiga tidigare Sovjetrepubliken har de senaste veckorna skakats av omfattande politisk turbulens. I förra veckan lämnade den Moskvavänlige ex-presidenten Serzj Sargsian premiärministerposten, efter bara elva dagar på posten, till följd av protesterna.