370 ekonomer varnar för Donald Trump i öppet brev

Publicerad 2016-11-02

Uppmaningen: Rösta på en annan kandidat

NEW YORK. Om Donald Trump vinner presidentvalet skulle han utgöra ett ”unikt hot” mot hela det demokratiska systemet i USA.

Det skriver 370 framträdande ekonomer, varav åtta har tilldelats ekonomipriset till Alfred Nobels minne, i ett öppet brev som publiceras i Wall Street Journal.

”Han vilseleder väljarna, minskar tilliten till de offentliga institutionerna med konspirationsteorier och gynnar medveten villfarelse framför att ta itu med verkligheten.”

”Om han blir vald så skulle han utgöra ett unikt hot mot de demokratiska och ekonomiska institutionerna i USA, och välståndet i landet”

Så skriver 370 ledande ekonomer i brevet. Där hävdar det också att det vore ”farligt och destruktivt” för USA om Donald Trump skulle vinna presidentvalet.

Ekonomerna kritiserar Trump för hans misstro mot experter och för de upprepade angrepp på centrala samhällsfunktioner.

I brevet listas också flera av presidentkandidatens påståenden, som de menar inte har något stöd i forskning eller statistik.

Åtta ekonomipristagare

Bland undertecknarna finns åtta personer som har tilldelat Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. På den långa namnlistan finns Oliver Hart och Angus Deaton, som tog hem priset i år respektive 2015.

Wall Street Journal beskriver inlägget som ovanligt opolitiskt. Undertecknarna uttalar inte sitt stöd för Demokraternas Hillary Clinton. Mot slutet av texten uttrycker de sig i stället så här:

”På grund av dessa anledningar rekommenderar vi starkt att du inte röstar på Donald Trump.”

”Förstört institutioner”

I ett separat brev, som publicerades på nätet under måndagskvällen, ger dock en grupp på 19 ekonomipristagare Clinton sitt stöd.

– Jag brukar inte engagera mig politiskt, men jag beslutade mig för att skriva under detta eftersom jag anser att förstörelsen av USA:s institutioner som Donald Trump har orsakat är en viktig moralisk fråga, säger Robert Schiller, en av undertecknarna, till Wall Street Journal.

– Det är inte ett vanligt politiskt ställningstagande. Det är en känsla av upprördhet gentemot en demagog.

Avfärdar kritiken

Peter Navarro, en av Trumps rådgivare, slår tillbaka mot kritiken.

– Ekonomerna har haft så fel om betydelsen av handelsavtal, så de har väldigt liten trovärdighet när de kritiserar Donald Trump.

– Du borde inte tro på ekonomer eller ekonomipristagare när det gäller handel, säger han till Wall Street Journal.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö