Öppnar utredningen om forskningsfusk

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Nya uppgifter om kirurgen Paolo Macchiarinis operationer och forskning, bland annat om misstänkta bildmanipulationer, gör att KI nu öppnar utredningen om forskningsfusk igen.

Samtidigt meddelar rektor Anders Hamsten att han avgår.

De senaste dagarna har Karolinska institutet fått nya uppgifter om operationen kirurgen Paolo Macchiarini utförde på Island – den första där en patient fick en plaststrupe inopererad.

Fallet ligger till grund för vetenskapliga artiklar Macchiarini skrivit och KI öppnar återigen utredningen om forskningsfusk.

"Vi har nu analyserat de bilder vi sett i SVT:s dokumentär och de ger en helt annan bild av förloppet efter operationen på patienten än vi hade tidigare", säger Jan Carlstedt-Duke, professor och rektorsråd vid Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Det har också kommit in en anmälan gällande fusk i två av Machiariinis forskningsrapporter om försök på råtta. Även detta ska granskas, skriver KI.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter rör det sig om olika bildmanipulationer – samma bilder misstänks ha använts i olika vetenskapliga rapporter och bilderna har ändrats för att visa på en före- och eftereffekt.

Friade kirurgen

Samtidigt meddelar KI-rektorn Anders Hamsten att han ställer sin plats till förfogande.

"Med anledning av den kritik som följt på den så kallade Macchiariniaffären har jag kommit till slutsatsen att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor", säger Hamsten i pressmeddelandet.

Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk och det visade sig att kirurgen inte sökt etiskt tillstånd. Hamsten friade i fjol kirurgen från fuskmisstankar.

"Vi borde helt enkelt ha varit noggrannare", skriver Hamsten på DN Debatt och tillägger att han själv "gjort en närmast total felbedömning" av den omstridda kirurgen, och tillägger att det sannolikt var fel av KI att anställa honom överhuvudtaget.

Brottsutredning

För närvarande pågår flera utredningar mot kirurgen, bland annat en brottsutredning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Hamsten funderar också på om den bild av KI som kommit fram i debatten – ett Institut med en kultur av "självtillräcklighet, osund elitism och prestigetänkande" kan vara sann.

"Vi måste nu rannsaka oss själva och gå till botten med frågan om det hos oss finns en osund akademisk kultur."

Prorektor Karin Dahlman-Wright går in och tar över Hamstens uppgifter tills regeringen tillsatt en ny rektor.

TT

Publicerad: