Petades – nu gör Ylva Johansson comeback

Publicerad 2015-05-21

Tar Omar Mustafas plats i Socialdemokraternas partistyrelse

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och hennes rödgröna regering vill ändra reglerna för visstidsanställningar. Men förslaget innehåller fortfarande regler som gör jobbsituationen otrygg för de anställda. Det är alldeles för fegt.

Nu gör Ylva Johansson comeback i Socialdemokraternas partistyrelse.

Hon petades bryskt för två år sedan – men föreslås nu till partiets ledning igen.

– Det är roligt att vara föreslagen till partistyrelsen. Hoppas på att jag blir vald, säger Johansson.

Tre personval ska genomföras vid S-kongressen i Västerås nästa helg. De flesta S-företrädare sitter kvar till partiets "stora" kongress 2017.

Känt sedan tidigare är att utrikesminister Margot Wallström väntas ta plats i partiets innersta krets, det verkställande utskottet, VU.

Hon ersätter därmed Urban Ahlin som lämnat på grund av sin roll som riksdagens talman. Wallström satt senast i VU år 2000, men avgick i samband med att hon utsågs till EU-kommissionär.

Petningen väckte uppmärksamhet

Dessutom föreslås nu arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att göra comeback i partistyrelsen, efter två års bortavaro.

– Det är roligt att vara föreslagen till partistyrelsen. Hoppas på att jag blir vald, säger hon.

Ylva Johansson petades bryskt under kongressen 2013 till förmån för Omar Mustafa från samma distrikt, Stockholm.

– Hon blev väldigt ledsen och fick beskedet i princip från talarstolen, säger Ilmar Reepalu, valberedningens ordförande.

Petningen väckte stor uppmärksamhet eftersom Ylva Johansson redan då var Stefan Löfvens talesperson i jobbfrågor.

Mustafa lämnade kort därefter sin plats efter kritik om samröre med antisemiter och homofober i sin roll som ordförande för Islamiska förbundet.

"Arbetet har varit konfliktfritt"

Dessutom väljs Norrbottens nya distriksordförande, Fredrik Lundh Sammeli in till en ordinarie plats i partistyrelsen. Han är ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott och tar nu den plats som Norrbotten hade genom tidigare ordföranden Karin Åström.

Ilmar Reepalu räknar med att de tre personvalen kommer att gå genom utan bråk.

– Namnen har varit väldigt enkla att ta fram, distrikten har skött det här jättebra och det har inte varit några konflikter alls, säger han.

Utöver Wallström, Johansson och Lundh Sammeli ska också ombuden i Västerås välja en ny valberedning för tiden fram till nästa kongress 2017. Den har tidigare utsetts direkt på kongressen men även den föreslås nu av partidistriken i samarbete.

Hjälp oss att granska och avslöja! Mejla: Anette Holmqvist, Pär Karlsson, Lena Mellin, Jonathan Jeppsson, Olof Svensson Du är skyddad som källa