Turisterna vallfärdar till det branddrabbade området

Uppdaterad 2015-07-27 | Publicerad 2015-07-22

För ett år sedan stod Västmanland i lågor.

Nu kommer turisterna till Ängelsberg för att se resterna av branden.

– Det har ökat explosionsartat, säger restaurangägaren Monica Johansson, 55.

För ett år sedan brann 14 000 hektar skog ner i Västmanland - och tog flera byggnader med sig. Nu har lite gräs börjat gro i det stora askgrå området. Flera bilar har stannat för att bevittna förödelsen och ta bilder. Några lokala företag har arrangerat guidade turer i de drabbade områdena och i restaurangen Nya Serveringen i Ängelsberg har intresset för området gjort att kundantalet dubblerats.

–  Vi brukar ha mycket folk på sommaren, men efter branden har det ökat explosionsartat. I normala fall brukar det falna av och bara vara lite på helgerna i augusti när skolan har börjat, säger ägaren Monica Johansson, 55.

– Man måste göra någonting bra utav det onda som blev, och för oss är det att försöka ta hand om besökarna så att de kan få en positiv upplevelse utav Ängelsberg generellt, kombinerat med att de får åka och se på det som hänt.

Restaurangen nära att brinna ner

För ett år sedan nådde eldmassorna så nära som ett par hundra meter från hennes restaurang.

– Det var som en fantastiskt vacker sommardag framför huset. Och bakom så var det som det svartaste mörkaste - som mörka natten. Sedan tog det inte mer än en halvtimme och det var alldeles svart på himlen, minns Monica, som packade alla viktiga dokument och utrymde huset.

– Sedan var det bara att hålla tummarna. Och denna gång hade vi tur, säger hon.

Andra byggnader hade inte samma tur. Runt 25 i området brann ner. Ett av dem var Monicas pappas.

– Han bygger ett nytt nu, på samma plats som det gamla stod på. Det ska bli klart i vinter.

Det väntas ta 60 år innan skogen vuxit tillbaka igen. Tills dess kan Ängelsberg vänta sig fortsatt ökad turism från Sverige och utlandet.

– Man måste vara lite realistisk i det läget och försöka få saker och ting att gå runt, säger Monica.

Följ ämnen i artikeln