Åkesson dömer ut alliansregering: ”Ett dött alternativ”

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Jimmie Åkesson är riktigt besviken efter att Björn Söder gick miste om andra vice talmansposten.

I dag tänker han rösta bort Stefan Löfven från statsministerposten och dessutom dömer han ut en alliansregering.

– Alliansen är ett dött alternativ, säger Jimmie Åkesson i Aftonbladet Morgon.

Klockan 9.30 är det dags för statsministeromröstningen i riksdagen. Stefan Löfven (S) väntas röstas bort – Alliansen och Sverigedemokraterna är i en klar majoritet med 205 röster i riksdagen.

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson tror inte heller på en framtida regering med allianspartierna.

– Alliansen är ett dött alternativ. Vi kommer inte att stödja det som jag kan se det jag och det är inte sannolikt att någon annan kommer göra det, säger Åkesson i Aftonbladet Morgon.

”Avgörande inflytande”

Han tycker att Moderaterna borde bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Nu går det inte att nonchalera oss. Det spelar nästan ingen roll vilket regeringsalternativ vi pratar om. Vi kommer ha ett avgörande inflytande. Vi kan när som helst rösta emot budgetar. Det enda alternativ där vi inte får ett inflytande är om man ingår en ny sådan här ”maktkartell” över blockgränserna. Då blir det en annan sak men jag är säker på att det i sin tur kommer att straffa sig, säger Jimmie Åkesson om de olika alternativen inför den kommande regeringsbildningen.

– Min ambition är inte att bara ställa till en massa oreda utan jag vill på riktigt att vi ska kunna få ett stabilt styre av landet och vill vara en del av det.

”Lägger oss inte platta”

Jimmie Åkesson är beredd på omval.

– Men jag vet inte vad det skulle lösa. Men kanske är det det som behövs som signal för att vi är åtta partier i riksdagen. En miljon människor har röstat på oss och de förväntar sig inflytande. Vi kommer inte lägga oss platta, säger Åkesson.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

Foto: LOTTE FERNVALL
Publicerad:

LÄS VIDARE