Blå jättepenis är Stockholms senaste konstverk

Uppdaterad 2018-04-12 | Publicerad 2018-04-11

En flera meter hög, blå och erigerad penis. Det konstverket pryder Kronobergsväggen på Kungsholmen det närmaste halvåret.

Konstnären bakom verket, Carolina Falkholt, vill bidra till att lyfta samtalet kring kropp, sexualitet och frihet.

– Jag hoppas att människor i Stockholm vill ta till sig budskapet, säger hon.

Ett nytt konstverk pryder sedan onsdagsmorgonen Kronobergsväggen – Stockholms första lagliga gatukonstvägg.

Kollektivet Livet har sedan 2008 samarbetat med konstnärer och visat upp konst på platsen, vilket har blivit något av en tradition för de boende på Kungsholmen.

– Vi försöker ge plats för de som lidit mest av Stockholms nolltolerans mot graffiti och gatukonst. Vi vill jobba med de konstnärer som känns mest aktuella och passionerade kring sin process, säger Andreas Blom, hos Kollektivet Livet.

Målades över i New York

På onsdagsmorgonen, efter några timmars arbete, slutförde konstnären Carolina Falkholt sitt verk: en blå erigerad penis, mot en gul bakgrund. Hon skapade ett liknande konstverk i New York i december 2017, men då rosa och röd.

New York-penisen målades dock över dagen efter att Carolina Falkholt slutfört verket – på grund av att många New York-bor blev väldigt upprörda.

– Den togs ner snabbt, jag ser detta som dess återuppståndelse, säger hon.

Handlar om kön och sexualitet

Carolina Falkholt tror att konstverket kommer att tas emot annorlunda i Stockholm:

– Jag tänker att den kanske kan få vara kvar här, att människor tar till sig budskapet och låter det ta plats i samtalet kring kropp, sexualitet och frihet. Jag tror att det här finns ett stort intellektuellt utrymme att prata om ämnet, på ett nyanserat sätt.

Målningen på Kronobergsgatan är sprillans ny, men konstnären har redan mött några reaktioner. Vissa har varit väldigt positiva, andra mer skeptiska.

– Unga tjejer som passerade kände sig väldigt stärkta av vad de såg, säger hon.

Hoppas på en debatt

Carolina Falkholt menar att det är svårt att prata om kön och sexualitet, och att penisen kan vara en bra inledning till sådana samtal.

– För mig handlar det väldigt mycket om samtycke, att vi pratar om vilken sorts sex man vill ha och att kunna känna sig friare i det. Jag vill vara en del av att den debatten lyfts.

Vad säger du till de som upprörs över verket?

– De borde fundera på vad de är upprörda över, och sedan prata om det. Sex är så centralt, men har alltid varit smutsigt att diskutera.

”Jättefin och färgglad”

Konstverken som Kollektivet Livet väljer ut brukar sitta kvar cirka sex månader, innan de byts ut.

– Ibland blir det kortare, ibland längre. Eftersom vi har en väldigt liten budget handlar det mycket om tid, sponsorer och själva samarbetet, säger Andreas Blom.

Stjärnkocken Johan Jureskogs restaurang AG ligger alldeles intill konstväggen.

– Målningen är jättefin, färgglad och så, men jag vill betona att vi inte har något med det här att göra, säger han.