”Skjut inte raketer och hamna inte på akuten”

Uppdaterad 2021-01-04 | Publicerad 2020-12-31

Fyrverkerier vid Turning Torso på nyårsnatten 2014/2015. I år ställs det offentliga nyårsfyrverkeriet in i Malmö.

Skjut inte raketer och umgås inte i större sällskap i nyår.

Det uppmanar regionen sina invånare inför nyårsafton.

– Vår sjukvård är hårt belastad och att utsätta sig för ökad risk i detta läget avråder vi extremt ifrån, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Smittspridningen är fortsatt hög och trycket på den skånska sjukvården är just nu högt. Därför belyser nu regionen att det är viktigt att fira ett säkert nyår – på flera sätt.

– Först och främst är det att vi ska till varje pris umgås så lite som möjligt med nya människor och då är det viktigt att fira i sin egen bubbla. Läget kräver att vi alla hjälps åt, så tänk nu inför nyår, umgås bara med dina närmaste, undvik nya sociala kontakter, ordna inte stora fester och blir du bjuden på något större – tacka nej, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne under onsdagens presskonferens.

Men det är inte bara smittspridningen som behöver hållas nere vid nyår – även fyrverkerier avråds det från.

– Låt oss börja med att fira ett säkert nyår. Skjut inte raketer och hamna inte på akuten, säger Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne.

Skåne är den tredje mest drabbade regionen vad gäller fyrverkeriolyckor om man ser till det totala antalet patienter som vårdats mellan 2009-2019, rapporterade Nyhetsbyrån Siren. Totalt har 44 personer behövt slutenvård på sjukhus i Skåne efter olyckor med fyrverkeripjäser de senaste 10 åren.

I år har flera städer ställt in sina offentliga fyrverkeritillställningar, däribland Malmö stad, för att undvika folksamlingar och trängsel. Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap befarar dock att detta kan orsaka fler olyckor då fler privatpersoner istället kan komma att skjuta egna fyrverkerier, och har avrådit från att skjuta raketer. Detta är något som Region Skåne menar att man måste undvika eftersom risken för skada är stor, samtidigt som trycket på sjukvården redan är hög.

– När det gäller fyrverkerier så är det en risk för skada och vår sjukvård är hårt belastad och då att utsätta sig för ökad risk i detta läge avråder vi extremt ifrån, förutom att man givetvis alltid ska vara försiktig i det området, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. 

Eva Melander, smittskyddsläkare vid Region Skåne, under onsdagens presskonferens.

Även Malmö stad uppmanar till försiktighet och avråder från att skjuta fyrverkerier i år.

– Det finns en ökad risk för stök och oro på nyårsafton med alkohol, bränder eller skador kopplat till fyrverkerier. I värsta fall kan det påverka viktiga samhällsfunktioner och vi måste göra allt vi kan för att fira nyårshelgen på ett säkert sätt, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg i Malmö stad i ett pressmeddelande.

Pia Lundbom, hälso. och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, berättade under onsdagens presskonferens att ökningstakten vad gäller inlagda covidpatienter på sjukhus är störst i Skåne. De senaste veckorna har antalet inlagda covidpatienter ökat i regionen och siffran har fördubblats på omkring tre veckor. Under onsdagen vårdas totalt 578 covidpatienter på skånska sjukhus.

”För tidigt att luta oss tillbaka”

I söndags vaccinerades den första skåningen, i Helsingborg, och på tisdagen vaccinerades den första Malmöbon. Så småningom ska vaccinationer utföras på fler och fler platser, och nästa vecka väntas vaccineringarna i Lund och Kristianstad dra igång.

I första taget är det enbart de allra sköraste äldre som bor på äldreboenden och som har omsorgsinsatser i hemmet som får vaccin.

– Det är för tidigt för oss att luta oss tillbaka och tro att det här med vaccinationer löser det. Vi har börjat med vaccinering i mycket liten skala. Vi måste fortsätta hålla i, säger Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne.

 ”Tänk inte ens tanken ’jag ska bara ut på köpcentrat’, ’jag ska bara ha den här nyårsfesten’, tänk inte ens tanken”, sa Alf Jönsson, regiondirektör Region Skåne, under onsdagens presskonferens.

– Årets nyårslöfte måste därför vara att fortsätta minska smittspridningen, måste vara att fortsätta följa de nationella råden och att vi alla går och vaccinerar oss när möjlighet ges.

– Vi ska fortsätta följa våra nyårslöften om att skaffa en bättre hälsa, börja träna, sluta röka, eller annat. För oss själva framför allt, men även för vården, fortsätt med de goda vanorna. Men i år har vi det här extra tillägget: följ råden och gå och vaccinera er när möjlighet ges, säger Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne.