”Betraktas som änglar när vi kommer ut med vaccinet”

Publicerad 2021-01-15

Skånes Universitetssjukhus ( SUS ) i Lund med helikopterlandningsplattan på taket. 

Skånes universitetssjukhus i Lund har vaccinerat 550 medarbetare på sjukhuset och inom Lunds kommuns hemtjänst omsorg sedan personalvaccineringen drog igång i måndags.

Bland personalen på Sus i Malmö och Lund har 95 procent av de som erbjudits vaccinet tackat ja.

– Personalen är jätteglada och oerhört positiva, säger Benny Wäss, enhetschef för vaccinationsenheten på Sus.

Benny Wäss, en av två enhetschefer för vaccinering vid Skånes universitetssjukhus, berättar att man i Lund vaccinerat cirka 550 av vårdpersonalen sedan man började på måndagseftermiddagen. Fram till och med onsdagen hade 400 personer vaccinerats på 2 dagar och några timmar. Under torsdagen vaccinerades ytterligare 150 personer.

– Det verkar kanske inte så mycket med tanke på hur många som är anställda men en början är en början. 

Skånes universitetssjukhus i Lund vaccinerar Lunds kommuns personal inom hemtjänst och omsorg, samt personalen på sjukhuset. På Sus Malmö görs detsamma för sjukhuspersonalen där, och även Malmö stads personal vaccineras på sjukhuset.

Vem som prioriteras bland personalen utgår från en lista där toppskiktet utgörs av de som jobbar med den mest akuta sjukvården.

– Just nu är vi på prio 1-nivån, då är det alla intensivvårdsavdelningar i princip, som har hand om covidpatienter, framför allt covid-iva till att börja med. Det har också blivit lite andra för det handlar ju om när de kan ta emot oss och inte har för mycket att göra.

Akutmottagningar och ambulanspersonal kommer som prio 2, och sen ska personal på infektionsavdelningar och covidavdelningar vaccineras. Senare följer Sus personal på 4) operationsavdelningar, 5) intermediärvårds- och icke-covid-avdelningar 6) vårdavdelningar, icke-covid, 7) mottagningar och sist 8) övrig personal som ej arbetar i vårdmiljö.

– Vi kör på med det vaccin vi har hela tiden, Lunds kommun kör vi kontinuerligt, det finns ett avtal mellan regionen och kommunen. Det vaccin vi har lägger vi ut på sjukhuset så mycket vi kan i den prioritetsordning som finns. Det enda som är begränsningen är vaccintillgången och det ligger ju långt ovanför vårt huvud, men när vi kommer ner i prio 3 och 4 på listan kommer det säkert att finnas en enorm tillgång på vaccin. Det kommer att dröja, tyvärr, för det är väldigt många anställda. 

Vad är känslan nu när vaccinet kommit?

– Personalen är jätteglada och oerhört positiva. Vi betraktas som änglar när vi kommer ut med vaccinet och det applåderas och bockas och bugas, och de spelar in när de får sitt vaccin. Så de är jätteglada, och det har alla väntat på jättelänge. 

Personal vaccineras med Covid-19 vaccin från Pfizer BioNTech på SUS i Malmö på tisdagen. Vid vaccinationscentralen på SUS i Malmö vaccineras sjukvårdspersonal från SUS och äldreomsorgspersonal från Malmö stad. 

Sedan i måndags vaccineras intensivvårdspersonal i Malmö och Lund. Exakt hur många som tackar ja finns inte samlade siffror på i nuläget, men vaccinationsviljan är hög och enligt Region Skåne är det omkring 95 procent av sjukhuspersonalen som erbjudits vaccinet i Malmö och Lund som tackar ja.

– Vi vaccinerar för fullt. Det visar att våra medarbetare litar på vaccinet och den kunskap vi har om det. Även om det har gått snabbt att ta fram vaccinerna så är det stora studier där man studerat många patienter, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinationssamordnare i Region Skåne i ett pressmeddelande på torsdagen.

”Man vet vad det innebär”

– Jag får nog känslan att bland sjukvårdspersonalen är det väldigt stor uppslutning för man ser ju de här patienterna, man vet vad det innebär, säger Benny Wäss.

– Jag tycker man bör vaccinera sig, det hjälper en själv, det hjälper ens omgivning och det hjälper oss att få kontroll över hela pandemin på ett mycket fortare och bättre sätt. De vi vaccinerat hittills har vi inte sett några biverkningar som helst eller problem med över huvud taget.

Om tre veckor ska alla som nu fått sin första dos ta sin andra av två doser. Det som krävs är goda tillgångar till vaccinet.

– Det här kommer att pågå kontinuerligt, det här första steget kommer ju pågå i tre veckor och sedan ska det börjas om med de som redan fått första dosen och ska få sin andra dos. Vi är just nu väldigt provisoriska bara för att komma igång, vi är ju igång en vecka tidigare än vad som var tänkt.

Sjukhuset har en vaccinationsmottagning dit kommunens personal kommer för att ta vaccinet. 

– Resten går vi ut och vaccinerar på avdelningarna på sjukhuset för att inte störa deras verksamhet, så de slipper lämna avdelningarna. 

I februari kommer en större central för vaccinering öppnas i gamla landstingshuset på Baravägen och man kommer då att ha tre mobila team som går omkring på sjukhuset och vaccinerar personalen ute på sina avdelningar.