Lastbilschaufför jagade renflock – åtalas för djurplågeri

Publicerad 2020-12-25

En lastbilschaufför jagade en flock renar som fick fly för sina liv på en hal vinterväg.

Nu åtalas den 25-åriga mannen misstänkt för djurplågeri.

– Det var ett dåligt skämt, säger han i förhör.

Den 25-årige mannen jobbar till vardags som lastbilschaufför. I slutet av november förra året körde han på riksväg 95 i Arjeplogs kommun när en flock renar plötsligt stod mitt på vägen.

Mannen stannade lastbilen och tog upp sin mobiltelefon. Därefter gasade han, tutade och jagade renflocken framåt. Djuren tvingades fly för sina liv i över 200 meter på den hala vintervägen. Samtidigt filmade chauffören hetsjakten.

Djuren tvingades fly för sina liv i över 200 meter på den hala vintervägen. Samtidigt filmade chauffören hetsjakten.

”Ville vara lite provocerande”

25-åringen förnekar brott och säger i förhör att ”han inte körde så snabbt att renarna sprang ihjäl sig”.

Däremot erkänner han att det är han som filmat händelsen. Han kallar det hela för ”ett dåligt skämt”.

”XX förklarar att han ville vara lite provocerande och uppger att han inte har någonting emot renar och sånt. XX berättar att renarna är ett irritationsmoment och att de inte alltid är så snabba att gå av vägen”, står det i förhörsanteckningarna.

Publicerade filmen på Facebook

Efter händelsen publicerade han videofilmen i en Facebook-grupp för yrkeschaufförer, med undertexten ”Visste ni att med en Volvo i hälarna kommer en ren upp i hisnande 45kmh?”.

I förhör hävdar han dock att han körde i uppskattningsvis 15–25 kilometer i timmen. Han menar att han i texten till filmen bara drog till med en siffra för att provocera på sociala medier.

”Vissa tyckte att det var "rent åt helvete" medan vissa tyckte det var kul. XX berättar att det var många som ringde till honom och hotade honom”, står det i förundersökningsprotokollet.

Enligt utredningen ska mannen ha kört i cirka 30 kilometer i timmen.

Mannen åtalas nu för djurplågeri, alternativt brott mot rennäringslagen. Enligt åtalet misstänks han för att ha utsatt renarna för lidande, alternativt med uppsåt eller oaktsamhet skrämt eller ofredat renar inom område där renskötsel varit tillåten.

En lastbilschaufför jagade en flock renar som fick fly för sina liv på en hal vinterväg.