Fansen hyllar Trump efter talet: ”Precis vad vi behöver just nu”

Publicerad 2021-03-01

ORLANDO. Trump slog hål på ryktena om att starta ett tredje parti – men fortsätter hinta om att han kan ställa upp i presidentvalet 2024.

I hans första framträdande som ex-president skickade han smockor mot både Biden och topprepublikaner, vilket gick hem hos supportrarna på plats.

– Han fick mig nästan att tappa andan, säger Valerie Elliott, 63.

Trump försvann från rampljuset när Biden svors in som president för drygt en månad sedan.

Men under söndagskvällen gjorde han sin comeback.

”Saknar ni mig ännu?” frågade han publiken på den konservativa konferensen Cpac – han fick jubel till svar.

I det nära 90 minuter långa talet kritiserade han framförallt Biden-administrationens immigrationspolitik och markerade att skolorna i landet borde öppnas upp under pandemin.

Han slog också fastatt det inte blir något nytt Trump-parti, vilket många spekulerat i den senaste månaden.

– Det där var fake news. Att starta ett nytt parti och dela upp rösterna så att man aldrig kan vinna? Nej, det är vi inte intresserade av.

Spär på spekulationer om valet

Däremot fortsatte att spä på spekulationerna om att han kan tänka sig att ställa upp som partiets kandidat 2024.

– Vår otroliga resa som vi startade för över fyra år sedan är långt ifrån över, sa han.
Dessutom tog han upp ogrundade påståenden om valfusk och hävdade felaktigt han vunnit två amerikanska val.

– Vem vet, jag kanske bestämmer mig för att slå dem en tredje gång?, sa han till publiken.

Hyllas av fansen

Floridabon och Trump-supportern June Presley, 57, som var på plats, tyckte att Trumps återkomst överträffade hennes förväntningar.

– Talet var perfekt, och precis vad vi behövde höra. Det var uppmuntrande, han talade från hjärtat till sin väljarbas – och vi är redo.

Utanför salen står även den uppmärksammade vd för företaget My Pillow, Mike Lindell. Han fick flera möten med Trump under hans sista dagar i Vita huset, och kuddchefen har spritt konspirationsteorier om valresultatet i månader. Nu stäms han av företaget bakom rösträkningsmaskinerna – på över en miljard dollar.
Enligt Lindell är Trump-andan det som bör genomsyra partiet framöver.

– Talet var toppen! Du kallar det ”trumpism”, jag kallar det sunt förnuft. Han skapade ”Sunt förnuft”-partiet, säger han.

Trump svingade även vilt mot sina egna partikollegor från scenen i Orlando. Framförallt nämnde han de som gått emot honom under riksrättsprocessen, och Cpac-publiken buade när han räknade upp sådana som ”krigshetsaren Liz Cheney” och ”Lilla Ben Sasse”.

”Var precis vad vi behövde nu”

Valerie Elliott, 63, satt på första raden under ex-presidentens anförande. Det kändes som om han stod så nära att hon kunde sträcka ut handen och ta på honom.

– Han fick mig nästan att tappa andan. Trump är en fantastisk talare. När han pratar är det som om han talar bara till dig, säger Valerie.

Och hon blev så tagen av Trumps ord att hon rördes till tårar.

– Det var rörande, inspirerande och precis vad vi behöver just nu. Vi har känt oss så nere, säger hon.

På 70-talet var hennes pappa den allra första politiska motståndaren till Joe Biden, i ett lokalval i Delaware. Biden vann valet, vilket var en tung förlust för den då trettonåriga Valerie.

– Men min pappa sa att man måste gå vidare och agera. Det har påverkat mig fram till idag. När Trump slogs av Biden i valet grät jag först, men påmindes sedan om de där orden.

Ser fram emot 2024

Nu har hon siktet inställt mot 2024. Och Valerie tycker inte alls att Trump var ambivalent när han hintade om att kan komma att kandidera till presidentposten igen.

– Jag tyckte han gjorde det klart! Åh gud, jag är exalterad. Det vore fantastiskt. Jag har redan börjat tänka på vem som ska bli hans vicepresident.

Samtidigt säger Valerie att man aldrig vet vad som händer.

– Mycket kan ske på tre år, innan valkampanjen drar igång på riktigt. Det kanske blir en person vi inte ens lagt märke till överhuvudtaget ännu.

PODD Donald Trump 2024?

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen