Ygeman ser flera problem med EU:s vaccinpass

Niklas Svahn/TT

Uppdaterad 2021-03-18 | Publicerad 2021-03-17

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har många frågor efter EU-kommissionens förslag på vaccinpass. Arkivbild.

EU-kommissionen vill införa ett vaccinpass för att öppna resandet i sommar. Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är i grunden positiv men ser flera svåra frågor som måste lösas.

– Hur ska jag uttrycka det här diplomatiskt? Det är en väldigt ambitiös tidsplan.

Tre delar ingår i förslaget om vaccinpass som presenterades av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen.

Först och främst information om vaccination mot covid-19, vilket vaccin som tagits och hur många doser. Sedan tillkommer två delar: om personen nyligen har testat negativt och om personen har antikroppar.

– I grunden är det bra att EU tar fram ramverk som gör att vaccinationsbevis går att använda inom alla länder i EU. Det välkomnar jag, säger Anders Ygeman.

– De här två andra komponenterna som EU-kommissionen föreslår väcker ett antal frågor om både integritet, säkerhet och tillförlitlighet. Därför måste vi noga analysera förslaget på de punkterna, fortsätter han.

Turisttäta länder

Ett vaccinintyg är starkt efterfrågat av vanligtvis turisttäta länder som Grekland och Spanien, medan Frankrike och Belgien är mer emot och talar om en diskriminering av medborgare.

Fördelen om vaccinpasset, eller det gröna certifikatet, som EU kallar det, innehåller antikroppssvar är att den som är allergisk eller inte kan ta vaccin kommer att kunna resa ändå, säger Anders Ygeman.

Nackdelen är den integritetskänsliga data som måste samlas in, vilket väcker frågor.

I Sverige leder Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) arbetet med att ta fram infrastrukturen för ett vaccinpass. I regeringsuppdraget ingår dock inte delarna som handlar om en person är fri från coronainfektion eller har antikroppar.

Informationen om vaccination ska hämtas in från det nationella vaccinationsregistret, där alla som vaccinerats mot covid-19 förs in. Men för de senare delarna finns inget centralt register.

– Vi har gjort en ytterst ytlig analys och sett att den tekniska arkitekturen förmodligen kan anpassas för att ta in andra data än vaccinationsdata, säger Mats Snäll, som projektleder arbetet.

Han ser också att EU-kommissionens lagförslag är mer komplicerat än vad som först var tanken i Sverige.

Ingen bra grund

Vaccinpasset ska finnas tillgängligt i folks mobiltelefoner, till exempel via en webbläsare, app eller digitala plånböcker. Det ska också gå att skriva ut på papper. Valideringen sker genom en QR-kod.

Anders Ygeman konstaterar att det är mycket som ska vara på plats inom tre månader. Han vill inte svara på om regeringsuppdraget till DIGG ska breddas utan avvaktar EU:s beslut. Frågan måste igenom parlamentet och ministerrådet. Så småningom ska man utforma "en mer detaljerad svensk position".

– Hur ska jag uttrycka det här diplomatiskt? Det är en väldigt ambitiös tidsplan. Och det finns ganska starka argument för och emot.

Anders Ygeman lovar ändå att Sveriges del är klar till sommaren.

– Sverige kommer att göra klart vaccinationsbeviset till sommaren. Om det blir tvingande lagstiftning för andra delar från EU, då kommer vi naturligtvis behöva leva upp till dem också.

Anders Ygeman är också skeptisk till om endast ett PCR-test är en bra grund för inresa.

– Hur vet vi testets tillförlitlighet, hur kan vi garantera att det är utfört på en seriös klinik? I dag ställer vi ju krav på att du ska ta ett nytt test när du har rest in till Sverige, för vi vet att en hyfsad mängd som tagit ett test när de är friska ändå utvecklar sjukdomen när de kommer till Sverige. Så att bara ha det som grund för inresa tror jag man med rätta kan ha ganska stora invändningar emot.