Nytorgsmannen misstänks för 24 våldtäkter

Utredningen fortsätter att växa – utreds för sexualbrott mot 28 kvinnor

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Utredningen kring Nytorgsmannen fortsätter att växa.

Just nu misstänks han för olika typer av sexuella övergrepp mot 28 kvinnor och ett åtal väntas först i höst.

– Det är väldigt ovanligt med den här omfattningen, säger kammaråklagare Helena Nordstrand.

Nästan varje vecka har fler målsäganden tillkommit i den nu enorma utredningen kring den 34-årige mannen.

Han misstänks vid dagens datum ha våldtagit och begått sexuella övergrepp mot 28 kvinnor. Om alla de fallen leder till åtal kommer han troligtvis att vara Sveriges värste serievåldtäktsman.

För polis och åklagare pågår fortfarande arbetet med att kartlägga mannen och de brott han misstänks för för fullt.

– Det är omöjligt att svara på om fler målsäganden kommer att tillkomma. Polisen går fortfarande igenom filmer, chattar och annat tekniskt material, säger kammaråklagare Helena Nordstrand.

Nytorgsmannen misstänks för sexuella övergrepp mot 28 kvinnor.

Lisa konfronterade

De två senaste offren som nu ingår i utredningen hittade polisens utredare i det stora material som beslagtagits från mannen. För dem, liksom för många av de tidigare målsägarna, kom det som en chock att de dels utsatts för övergrepp och dels filmats.

Andra har vetat vad som skett och i vissa fall konfronterat mannen med att han gjort dem illa.

Som Lisa, som hade ett slags förhållande med mannen när han förgrep sig på henne, henne hittade polisen via sms i mannens telefon där hon frågade honom varför.

– Kvinnor har bara varit ett objekt som han använt. Kvar är någon i tusen bitar som måste plocka ihop sig själv, om man ens har kraften kvar till att vilja leva, för att en man velat mätta sina sjuka behov. Jag har en partner i dag som det tagit mig lång tid att lita på, och kanske kommer jag aldrig kunna lita på honom helt fullt ut. Det har min förövare tagit från mig, sa Lisa då till Aftonbladet.

Lisa är en av de 28 kvinnor som mannen misstänks ha våldtagit. ”Jag är inte bara en i statistiken. Jag är Lisa. Jag är en tjej som höll på att utbilda mig och som nu är sjukskriven, som stundtals velat dö, för att en man valde att ta sig rätten över min kropp.” säger hon.

Går fortfarande igenom filmer

Den 34-årige tidigare ostraffade säkerhetsvärden sitter häktad sedan i november. De flesta övergreppen har skett på liknande vis, att han våldtagit målsägarna när de varit antingen sovande, däckade eller drogade och sedan filmat övergreppen.

När han greps i samband med ett misstänkt narkotikabrott och hans telefon tömdes av polisen hittade man de många övergreppsfilmerna som polisen fortfarande går igenom.

De flesta av offren är i mannens egen ålder och på filmerna syns han begå övergrepp mot dem utan deras vetskap, när de är i det närmaste medvetslösa. De flesta av övergreppen ska ha begåtts i mannens lägenhet på Nytorget på Södermalm i Stockholm under åren 2018–2020. Offren ska han ha träffat dels på krogar, dels via bekanta.

Nekar till brott

Åklagaren hoppas kunna väcka åtal i mitten av augusti, men ingen vet ännu när utredningen kommer att sluta växa.

– Det är väldigt ovanligt med den här omfattningen och jag har inte under mina år som åklagare varit med om ett så här stort sexualmål, säger Helena Nordstrand.

Mannen själv nekar till brott.

När han greps hade han en flickvän och jobbade extra som publikvärd. Detta gör att 34-åringen har beskrivits som lite av en gåta, en person som misstänks ha begått en lång serie av övergrepp men ändå levt ett till synes vanligt liv.

– Min erfarenhet är att det inte finns någon typisk gärningsman när det gäller den här typen av brott. Det kan vara vem som helst, säger Helena Nordstrand.

PODD ”Sticker ut genom att inte sticka ut”

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen söker okända kvinnor – filmades och våldtogs av Nytorgsmannen

ÄMNEN I ARTIKELN

Nytorgsmannen misstänks för 24 våldtäkter

Sexualbrott

Sexuella övergrepp

Södermalm