Chatta med virusexperten Niklas Arnberg

Umeå universitets virolog svarar på dina frågor

Publicerad 2021-01-21

Hur många gånger kan coronaviruset mutera egentligen?

Vad är skillnaden mellan de olika virusvarianterna?

Ställ dina frågor till virologen Niklas Arnberg här.

  • Fastnålat inlägg

    Professor i Virologi, Umeå Universitet, och, Ordförande för Svenska Sällskapet i Virologi

    21 jan 2021
    Niklas Arnberg

    Hej alla!

    Förstår att ni har väldigt många frågor om vacciner. Ska göra mitt bästa för att hinna med. OBS, vet sedan tidigare att jag kanske bara hinner med en fråga av tio... Ber om överseende. Och, eftersom jag "bara" är naturvetare (ej läkare) så kommer jag undvika svara på frågor som gäller andra sjukdomar och kopplingar till vaccinerna. Hoppas ni förstår.

  • Niklas Arnberg
    21 jan 2021

    Tack alla för bra frågor. Måste nu återgå till andra sysslor. Låt oss fortsatt hjälpas åt så gott vi kan. Tror att de är kramens dag idag?! Kram på er alla <3

  • 21 jan 2021

    Hej jag känner jätte många som har och har haft covid 19, ingen utav dom var rökare, går det inte att göra en studie om det?

    Undrande

    Spelar nog ingen/liten roll om man är rökare eller inte. Man drabbas ändå. Sannolikt är det nog ändå så att de som rökt mycket/hela livet, kan ha lite sämre lungfunktion än de som inte rökt, och då kan man bli mer sjuk när man drabbas av covid, än de som aldrig rökt.

    Niklas Arnberg
  • 21 jan 2021

    Vad har viruset för vinning av att ta död på värdkroppen den är i?

    Cindy

    Ingen alls. Det är bara en olycklig slump/konsekvens att att vi bli infekterade. Tyvärr.

    Även om vi inte tänker på det så är det faktiskt så att virusinfektioner kan göra lite bra saker också. Inte mindre än ca åtta procent av vår arvsmassa har sitt ursprung i så kallade retrovirus. Tack vare dessa så har vi däggdjur, inklusive människor. Kan inte förklara merän så, men, virus kan faktiskt bidra till en del bra saker också. En annan bra sak är att så kallade adenovirus nu används för vaccinering mot coronavirus.Och, i framtiden tror jag att vi även kan använda olika virus för att bota cancer och genetiska sjukdomar :)

    Niklas Arnberg
  • 21 jan 2021

    När kan man då tänka sig att snällare varianter slår ut dagens elaka Covidvariant som skördar så många offer?

    Ocean

    Det "bra-iga" med att viruset muterar långsamt är att vaccinerna sannolikt kommer att ha bra effekt, men, det dåliga med att viruset muterar långsamt är att det kommer ta längre tid innan de snällare varianterna tagit över. Gissar på tre-fem år. Kanske mer. Just därför kommer vaccinerna göra rejält med nytta.

    Niklas Arnberg
  • 21 jan 2021

    Detta är en svår fråga kanske, men hur tror du smittsituationen och ev restriktioner kommer att se om 12 månader?

    Emil

    Nästa vinter kommer att bli bättre än den här, men färre restriktioner, men det kan ändå komma att vara mer restriktioner än under kommande sommar. Då tror jag att vi kommer ha rejält mindre smittspridning tack vare vacciner, flockimmunitet och klimat, och tack vare detta kan vi sannolikt lätta på restriktionerna i sommar.

    Niklas Arnberg

ANNONS

Följ ämnen i artikeln