Hovrätten friar fentanylsäljare

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2021-06-16

En man som sålt fentanylanaloger frias från åtal gällande dråp alternativt grovt vållande till annans död. Arkivbild.

En man som sålt fentanyl och stått åtalad för dråp, alternativt grovt vållande till annans död, frias av Göta hovrätt, enligt ett pressmeddelande från domstolen.

Elva av de personer som mannen sålde nässprej som innehöll en fentanylanalog till avled efter att ha intagit drogen.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse för grovt vållande till annans död för tre av dödsfallen. Hovrätten frikänner nu mannen helt.

Hovrätten har till skillnad från tingsrätten kommit fram till att det inte beträffande något av dödsfallen är bevisat att mannen har gjort sig skyldig till brott.

Rätten bedömer att det i några av fallen är bevisat att de avlidna använt sådan fentanyldrog som mannen sålt till dem. Men enligt hovrätten räcker inte bevisningen för att utesluta att de avlidna begått självmord eller avsiktligt tagit en överdos.

I andra fall har hovrätten bedömt att det inte är bevisat att mannen har sålt den fentanylanalog som de avlidna har använt i samband med dödsfallen.

I ett av fallen frikänns mannen eftersom det inte kan uteslutas att den avlidne i samband med dödsfallet även använt tabletter med fentanylanalog och avlidit enbart av dessa.

Hovrätten frikänner, liksom även tingsrätten gjorde, mannen för brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor.