SMHI varnar för kraftiga vindbyar i Uppsala

Publicerad 2020-11-19

SMHI varnar för mycket hårda vindbyar i Uppsala i dag.

De lugnar sig mot kvällen, enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Men även under fredag och lördag väntas rätt blåsigt väder.

Nu under morgonen väntas vindbyar på 19 till 21 meter per sekund i Uppsala, vilket kan orsaka en del problem enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

– Det är varningar utfärdade under morgonen för mycket hårda vindbyar. Det gör att grenar och något enstaka träd kan falla och det kan vara lite störningar i trafiken och på elnät, säger han.

Under morgonen ser det även ut att bli ganska mycket moln och temperaturer uppemot 11–12 grader. Det vädret dröjer dock inte kvar särskilt länge, enligt prognosen. Temperaturen lär sjunka successivt under dagen och under eftermiddagen väntas regn som sedan övergår till snöfall under kvällen.

– Det kommer komma någon centimeter åtminstone och på någon plats uppemot 3–4 centimeter under kvällen och natten.

I samband med snöfallet väntas även vindbyarna lugna sig, även om det blir fortsatt blåsigt även under fredag och lördag. Först på söndag väntas måttliga till friska vindar.

Snö, regn och blåst

Natten till fredag sjunker temperaturen ytterligare och det finns risk att det blir isigt och riktigt halt på vägarna under natten, men även under fredag morgon.

– Sen får vi lite vinterkänsla. Betydligt kallare luft har hittat ner och det är 1–2 minusgrader under fredagen, ganska mycket moln och någon snöby under morgonen eller förmiddagen. Innan solen hinner gå ner så kommer det troligtvis även att spricka upp.

Det är dock tveksamt om snön ligger kvar under helgen.

– Även om morgonen och natten till lördag blir riktigt kall, neråt tre till fem minusgrader på en del håll, så är det mildare luft som är på väg upp under lördagen. Det kan vara en del snö som drar in under eftermiddagen, men den övergår sen till regn under kvällen och natten.

Sol och plusgrader

På söndagen blir det inte lika ruggigt. Det ser ut att bli uppehållsväder, sol och omkring 5–6 grader.

Den mildare luften som drar in under lördagen och söndagen stannar även kvar en bit in i nästa vecka.

– Det ser inte ut att bli någon mer snö, utan det blir runt fem grader och kanske några nätter med minusgrader. Någon riktig vinter ser jag inte för Uppsalas del.

Måndag och tisdag ser ut att bjuda på en del sol, men det blir ostadigt under resten av veckan, enligt prognosen.

ANNONS