Panik i Kreml när ryska himlen lyses upp av ficklampor

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

12 000 Navalnyj-anhängare har arresterats hittills, under demonstrationer för oppositionspolitikerns frigivning.

På Alla hjärtans dag lyses den ryska kvällshimlen upp av mobilficklampor, i aktionen ”Kärlek är starkare än rädsla”.

Trots protestens beskedliga karaktär har den gett makthavarna i Ryssland panik.

När Aleksej Navalnyj kom tillbaka till Ryssland — efter att ha vårdats mot förgiftning i Tyskland — greps han omedelbart på flygplatsen den 17 januari. Han dömdes sedan till fängelse i två år och åtta månader den 2 februari.

Vid demonstrationer över hela Ryssland för Navalnyjs frigivning den 23 och 31 januari samt 2 februari greps över 12 000 demonstranter.

I dag söndag har Navalnyjs medarbetare kallat till en fredlig aktion klockan 20. Alla som vill att Aleksej Navalnyj ska släppas ur fängelset uppmanas att gå ut och lysa upp kvällshimlen med sina mobilficklampor i 10-15 minuter, och sedan lägga upp bilder från aktionen på sociala medier.

Vanliga demonstrationer har gruppen kring Navalnyj tills vidare ställts in, eftersom ledarna för deras lokalkontor runtom i landet sitter häktade.

En bild från ljusaktionen i Petropavlovsk-Kamtjatskij.
Foto: Twitter
En bild från ljusaktionen i Petropavlovsk-Kamtjatskij.
Foto: Twitter
Par i Vladivostok lyser med mobilerna för Navalnyj i manifestationen ”Kärlek är starkare än rädsla”.

Trots att dagens ljusaktion har alla förutsättningar att bli fredlig har myndigheter och statliga medier på förhand gjort allt för att minska omfattningen.

  • När Leonid Volkov, chef för landets alla lokala Navalnyj-team, annonserade aktionen svarade polisen med att utfärda en arresteringsorder för Volkov, som befinner sig utomlands.

  • Övervakningsmyndigheten Roskomnadzor har tvingat flera medier att avpublicera artiklar om aktionen. Minst en tidning har släckts ner helt.

  • Nyhetsbyråerna Tass och Ria-Novosti gick i veckan ut och varnade för muslimska terroraktioner under ficklampsaktionen, med hänvisning till ”källor inom de rättsvårdande myndigheterna”.

  • Studenter vid universitetet i Brjansk har förbjudits att lysa upp söndagskvällen med sina mobilficklampor.

  • I den regimvänliga tidningen Komsomolskaja Pravda varnar en it-expert för att alla som tänder sina mobilficklampor kan ”hamna i klorna på utländska säkerhetstjänster” som kartlägger deltagarna.

  • Putins pressekreterare Dmitrij Peskov har konstaterat att den som deltar i otillåtna aktioner, bland annat på Alla hjärtans dag, kan straffas.

Eftersom jättelandet Ryssland har elva tidszoner startar aktionen rullande under söndagen från klockan 9 till 19 svensk tid, från Petropavlovsk-Kamtjatskij längs i öst till Kaliningrad i väst.

Foto: Twitter
Klockan 18 svensk tid inleddes ficklampsaktionerna i Moskva, nio timmar efter de första aktioner på Kamtjatka-halvön.
Foto: Vkontakte
Ljusaktion på en bakgård i Ufa.
Foto: Twitter
Fler moskvabor som lyste upp kvällshimlen.
Foto: Instagram
Pussande par i Saratov.
Foto: Twitter
Ficklampsgäng i Samara.
Foto: AP
Det protesteras på olika vis runt om i Ryssland. Tidigare idag bildade kvinnor i Moskva en solidaritetskedja till stöd för oppositionsledarens fru Julia Navalnaja.
Foto: Twitter
Invånare i Irkutsk skriver det ryska ordet för ”frihet” med sina mobilficklampor.
Foto: Twitter
Ficklampsljus på Kamtjatka-halvön vid Stilla havet. ”Putin är en tjuv” är budskapet på den röda ljusballongen.
Publicerad:

LÄS VIDARE