Hjälp, har någon sett Brutus?

Publicerad 2021-02-16

Hallå Brutus – var är du?

Från att ha varit en närvarande rikskändis är Brutus nu spårlöst försvunnen.

– Jag hoppas verkligen att han lever, men det är tufft nu med den djupa snön, säger Mats Ricklund på naturskyddsföreningen.

Det har gått månader sedan den (ö)kände myskoxen Brutus sågs sist. Då hade han tagit sig ner från fjället och klampade oberörd omkring i villaträdgårdar i Jämtland, stångades med solur och spanade på damerna i kohagarna. Men även om han lyckades ta sig in och nosa lite på kvigorna, var det ingen som föll honom i smaken.

– Nej, den kombon känns inte som ett hållbart förhållande. Men Brutus har strövat omkring ensam i två år nu och det är klart att han saknar sällskap, säger Mats Ricklund som är ordförande för naturskyddsföreningens lokalavdelning i västra Härjedalen.

Mysoxen Brutus.

Brutus lämnade sin flock i fjällvärlden väster om Tännäs 2018 – kanske bortsjasad av flockens ledartjur. I början höll han ihop med en annan vilsen och ung myskoxtjur, men de kom ifrån varandra ganska snabbt. Sedan dess har Brutus vandrat omkring och letat efter en ny familj.

– Vi har ju bara ett fåtal myskoxar i Sverige, så det är viktigt att Brutus överlever även den här vintern, säger Mats Ricklund.

Med all den snö som just nu finns i fjällvärlden är det svårt att hitta mat. Myskoxarna drar sig i regel upp på fjälltopparna för att skrapa fram något att äta – men de överlever främst på hullet som de lagt på sig under sommaren.

– En tjur på 400 kilo klarar att tappa över 100 kilo på en vinter, men det är viktigt att de inte fastnar i fjällskogen och försöker hitta mat i djupsnön – då kan det vara kört.

I höstas var det många som råkade på den ensamma myskoxen. Plötsligt lommade Brutus omkring i Svenstavik och Myrviken i Jämtland och var på ett allmänt ilsket humör.

– Han slängde upp all som var löst på gården; ett blomsterarrangemang som frun ställt upp flög upp i luften och så körde han huvudet rätt in i ett solur i betong, berättade Carl Eldebro för Aftonbladet efter det oväntade besöket.

Mysoxen Brutus

Men nu är det alltså ingen som sett Brutus på hela vintern. Han kan ha vandrat vidare in i Norge för att hitta en kompis bland de omkring 300 myskoxar som bor i nationalparken Dovrefjell. Eller så suktar han efter sin gamla flock i Tännäs.

Mats Ricklund är lite orolig för vad som kan ha hänt:

– Vi vill inte stressa Brutus och ha massor av folk som ger sig iväg och letar efter honom, men det vore kul att veta hur han mår.

Följ ämnen i artikeln