”Trump kan bo kvar i Vita huset som ex-president”

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump kan bo kvar i Vita huset, även om han inte längre är president.

Åtminstone hypotetiskt.

– Hans makt är inte knuten till bostaden, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

Den brittiska tidningen The Independent frågade i går söndag Joshua Sandman, professor i statsvetenskap vid University of New Haven, vad som händer om inte Donald Trump lämnat Vita huset den 20 januari när Joe Biden tillträder som president. Så här svarade Sandman:

– Om han vill stanna i Vita huset, så kan han göra det. Men det spelar egentligen ingen roll, åtminstone hypotetiskt. Vita huset är en symbolisk plats, inte nödvändigtvis en plats där makten utövas.

”Förväntas flytta”

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, kommenterar Sandmans påstående:

– Konstitutionen reglerar inte var presidenten ska bo någonstans. Den specificerar däremot att hans ämbetsperiod upphör klockan tolv den 20 januari.

Så ämbetet är inte kopplat till var presidenten vistas?

– Nej, men Trump upphör att vara president då. Då förväntas han flytta ut från Vita huset, det är ju presidentens bostad. Så har det blivit, utan att det står så i konstitutionen.

Vita huset är egentligen inte knutet till makten.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vita huset är egentligen inte knutet till makten.

Men han skulle kunna sitta kvar i Vita huset, och så får presidenten bo någon annanstans?

– Hans makt är inte knuten till bostaden. Det är som att Stefan Löfven bor i Sagerska palatset. Om han skulle förlora ett val och barrikaderar sig i Sagerska palatset, då skulle han inte längre vara statsminister. Det spelar ingen roll var presidenten bor egentligen.

”Är osannolikt”

Dag Blanck konstaterar att de flesta, men inte alla, presidenter har bott i Vita huset.

Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
Dag Blanck.

– Vita huset har inte alltid funnits. George Washington bodde inte i Vita huset, för på den tiden fanns det inte. Han var ändå president, säger Blanck.

Han tror ändå att Trump kommer att tvingas bort från Vita huset om han inte lämnat platsen den 20 januari.

– Om han mot all förmodan vägrar att flytta ut så kommer man att ge honom en order att göra det. Då kommer Secret service eller eventuellt någon militär enhet gå fram till honom och säga att ”nu får ni gå ut härifrån”, eftersom den 20 januari klockan 12.00 så blir Joe Biden överbefälhavare. Militären är lojal mot konstitutionen, inte mot en ex-president. Att han skulle vägra flytta ut och barrikadera sig, det tror jag är väldigt osannolikt.

Publicerad:

LÄS VIDARE