Fredriks bar ett av många offer för restaurangdöden på semesterön

Uppdaterad 2020-10-28 | Publicerad 2020-10-27

GRAN CANARIA. För varje öppen restaurang går du förbi ett tiotal stängda.

En av många krögare som drabbats av restaurangdöden på Gran Canaria är Fredrik Kroon, som drev Svenska baren i Puerto Rico i sex år.

– Jag får ångest av att stå här, säger han utanför barens nytömda lokaler.

– Espanol, english, deutch, french? Ah, Sweden! Välkommen sitta här och dricka!

Krögaren Santiago Jésus Alamo har lärt sig flera fraser på alla språk som kan tänkas vara användbara på hans restaurang på strandpromenaden.

Välkända turistorten Playa del Inglés, längst söderut på Gran Canaria, har de senaste månaderna tvingats vara utan sina vanliga brittiska turister.

Men för några dagar sedan fick britterna äntligen börja resa till Kanarieöarna igen, utan krav på karantän. Men än har det inte gett något resultat för Santiagos lilla restaurang längs playan.

– Gatan brukade vara full med människor från överallt – Tyskland, England, Skandinavien. Nu... ingenting. Tio restauranger har stängt bara på den här gatan, säger Santiago på bruten engelska.

Ångest av tomma lokaler

Fredrik Kroon från Jönköping drev Svenska baren uppe i staden Puerto Ricos berg i sex år. Men för drygt en månad sedan tog drömmen slut.

– I början av september var det finito. Då kände jag att ”nej, nu skiter vi i detta. Det kommer inte gå”, säger han.

Skyltarna har plockats ner och lokalerna har tömts.

– Jag får ångest av att stå här, säger Fredrik Kroon.

Det var en lördag, den 15 mars, när Svenska baren först tvingades slå igen på grund av pandemin och de restriktioner som infördes.

– Då tänkte jag att jag inte ville stressa. Att det kanske blir lite jobbigt ett tag men att vi snart är i gång igen, säger Fredrik Kroon.

Fler yrken drabbas

Men månaderna gick och pandemin fortsatte. För en ö vars ekonomi snurrar runt turismen har reseförbuden lett till en större kris än själva viruset.

– Jag tänkte faktiskt aldrig att jag skulle lägga ner men... så blev det ju nu, säger Fredrik Kroon.

Det hela blir som en ond cirkel. Ju färre barer och restauranger som är öppna desto mindre lockande blir ön för turisterna som så desperat behövs för att sätta ekonomin i rullning igen.

– Många har fått slå igen. En del håller öppet lite grann, andra har stängt för att hålla nere kostnaderna. Öppnar de så närmar sig konkursen, för än så länge har ju inte strömmen av människor kommit tillbaka till ön.

Tomma butiker, restauranger och hotell syns överallt. Men det är fler än branscherna med skyltfönster ut mot gatan som drabbats av bristen på turister, säger Fredrik Kroon.

– Allt från transporter, bussar och taxi till hantverkarna på marknaderna, arbetarna som svetsar räcken. Alla yrkeskategorier på ön drabbas när det står still.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen