Stefan Löfven om Tjärna ängar: Många stolta att bo här

Publicerad 2020-10-21

BORLÄNGE. Internationella studenter som placerats i studentlägenheter i brottsdrabbade Tjärna Ängar är rädda och vill flytta till Borlänge centrum.

Statsminister Stefan Löfven tonade ner lägesbeskrivningen när han besökte området.

– Det är en delad bild. Många är stolta att bo här också, löd svaret till studenternas talesperson.

Statsministern besökte under onsdagen invandrartäta Tjärna Ängar i Borlänge, som bara sedan i somras drabbats av flera skjutningar och mordförsök.

Stefan Löfven informerades om att polisen och kommunen för närvarande anser att det råder ”gult läge” i Tjärna Ängar, till skillnad från tidigare när det var ”rött läge”. Sedan vallades statsministern runt på en coronasäker utomhuspromenad i området.

Statsminister Stefan Löfven besöker Tjärna Ängar i Borlänge.

Första anhalten var vandrarhemmet, där föreståndaren sade:

– Jag har jobbat här åtta år och aldrig känt mig otrygg.

Andra stoppet skedde utanför områdets 126 studentlägenheter, som Aftonbladet berättade om för knappt två veckor sedan. Många internationella studenter på Högskolan Dalarna som placerats här har valt att avbryta sin utbildning och flytta hem på grund av otryggheten.

Mufassireen Ahmed, de internationella studenternas representant, vädjade till statsministern om att få flytta till lägenheter i centrum.

”Vi vill till centrum”

Mufassireen Ahmed, de internationella studenternas representant, vädjade till statsministern om att de skulle få flytta till lägenheter i centrum.

Stefan Löfven svarade att området nyligen fått fler poliser, och tillade att många tycker om att bo i området. Men Mufassireen — som själv kommer från Indien — gav sig inte:

– Vi är bara här några månader, vi har inte tid att vänta på att nya lägenheter byggs. Vi vill till centrum.

Då sade statsministerns eskort att tiden tyvärr var slut, och följet vandrade vidare.

Under en lönn som tappat nästan alla löv pratade Löfven med tre skoltjejer om deras framtid. Därefter väntade ett möte utanför Hemköps dörrar, med köpmannen Simon Nilsson.

– I butiken är det lugnt, men vi har haft incidenter utanför, sade han.

Statsministern gick en coronasäker utomhuspromenad i området.

Tror på kameraövervakning

Statsministern vandrade tillbaka mot utgångspunkten, vinkade till några somaliska kvinnor och fick sedan träffa ett tidningsbud som blivit rånad på sin bil av kriminella i området, innan Aftonbladet fick möjlighet att ställa några frågor.

När Aftonbladet besökte Tjärna ängar 2012 förföll husen och nyanlända bad om hjälp med jobb och utbildning. I dag är det värre — området präglas av kriminalitet och stök, många känner sig otrygga. Vilket ansvar har regeringen för detta?

– Det finns en delad bild om Tjärna ängar – när jag klev ur bilen sa en man att ”jag tycker om att bo här, jag är stolt över att bo här”. Med det sagt finns det uppenbarligen problem här, vi har ju fått vittnesmål om ren kriminalitet. Här liksom i landet i stort finns en beslutsamhet att aldrig någonsin acceptera kriminalitet, och det är därför vi har påbörjat ett systematiskt arbete för att stoppa brottsligheten.

Du har sagt i tre år att de kriminella gängen ska knäckas, men skjutningarna och sprängningarna ökar. När knäcks gängen?

– Vi har fullt nu i våra fängelser, det har aldrig suttit så många i fängelse, vi har aldrig utdömt så många straff. Men så länge vi har tillflöde till kriminalitet, och unga pojkar också väljer kriminalitetens bana, så måste vi åtgärda det. Det är därför jag säger att det behövs ett helt starkt samhälle.

Följ ämnen i artikeln