Tusentals döda havsdjur efter okänt utsläpp

Uppdaterad 2020-10-06 | Publicerad 2020-10-05

Tusentals döda djur flyter upp på stränderna längs den ryska halvön Kamtjatka.

Ett okänt utsläpp har gjort havsvattnet gulfärgat och invånare slår larm om andningsbesvär.

– Det här är en katastrof för djur och människor, säger Kristy Rozenberg som bor i området.

Följ ämnen

Det var lokala surfare som först upptäckte att någonting var fel med vattnet vid Khalaktyrsky, en av Kamtjatkahalvöns vulkanstränder. Det första tecknet var en brännande känsla i ögonen som senare övergick i stark huvudvärk, feber och halsont. Några drabbades också av tillfälligt synbortfall.

Sedan började det plötsligt flyta upp döda havsdjur på stranden. Inte så många till en början, men nu, tre veckor senare, sköljer det upp drivor med bläckfiskar, krabbor, sjöstjärnor och fiskar.

Kristy Rozenbergs bild på döda havsdjur som ligger i drivor på stranden.

Stickande lukt

Invånare och forskare har även noterat att sälarna i området ändrat beteende. De håller sig i ytläge länge för att sedan bara göra snabba dyk ner i vattnet.

En stickande lukt känns i området och en satellitbild som delats av ryska Greenpeace visar hur gulaktigt vatten rinner ut i havet från ett utlopp.

Omfattningen av den här föroreningen vet vi inte än, men det faktum att döda djur flyter upp längs hela kusten bekräftar att det är mycket allvarligt, skriver Greenpeace i en kommentar.

En bild från ryska Greenpeace.

Militärövning

Mätningar i vattnet visar på höga halter av fenol och olja, rapporterar Siberian Times.

Lokala myndigheter uppmanar människor att hålla sig borta från stränderna.

Enligt Siberian Times utreds det om massdöden har orsakats av en militärövning som nyligen hölls i området men försvarsministeriet förnekar att den ryska Stillahavsflottan har något med utsläppen att göra.

Ytterligare resultat av vattenprover ska presenteras på måndag.

– Det är en fruktansvärd lukt. Havet är sjukt, säger Kristy Rozenberg som bor i området och har tagit bilder på drivorna av döda djur.

Hon är rädd att det kommer att förändra livet för alltid på Kamtjatkahalvön.