Virusprofessorn: Så många måste vaccinera sig för att knäcka smittan

Uppdaterad 2020-12-16 | Publicerad 2020-12-15

Vad krävs egentligen för att smittspridningen i samhället ska minska?

Enligt professorn Matti Sällberg behöver minst 50 procent av befolkningen vaccinera sig för att få en dämpning.

– Men vi vet inte hur länge immunitet efter vare sig vaccination eller infektion kvarstår. Detta påverkar allt, säger han till Aftonbladet.

Med flera olika coronavaccin på ingång är det många svenskar som just nu funderar över huruvida de kommer att vaccinera sig eller inte.

Enligt Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska Institutet, behöver ungefär hälften av populationen vaccinera sig för att smittspridningen ska minska:

– Under våren kanske vi har en spridning på 20-40 procent i befolkningen som har haft infektionen i kombination med 50 procent som vaccinerar sig, minst. Då är vi uppe i 60-80 procent och då tror jag att vi kan se en dämpning av smittan.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska Institutet.

Innebär inte att det upphör

På frågan hur det är förenligt med Folkhälsomyndighetens prognos att smittspridningen skulle kulminera under den här veckan svarar han följande:

– Att den kulminerar innebär inte att smittspridningen upphör, den kommer förhoppningsvis att minska från dagens nivåer. Testning för antikroppar i Stockholm antyder en möjlig prevalens på 20-40 procent i vår, vilket kan innebära att cirka 20 procent av Stockholmare då haft infektionen.

– Om man sedan vaccinerar 50 procent av befolkningen så landar man på 60-80 procent. Så ja, i allra högsta grad är det förenligt, men vi vet inte hur länge immunitet efter vare sig vaccination eller infektion kvarstår. Detta påverkar allt.

”Inte en orimlig gissning”

Vad är det som händer när hälften av befolkningen har tagit vaccinet? Har vi då uppnått flockimmunitet?

– Virus får svårare att sprida sig. Vid vilket procenttal det infinner sig är omöjligt att svara på, Minst 50 procent är inte en orimlig gissning, men det kanske behövs 60–80 procent.

Storbritannien inledde vaccinering mot covid-19 under tisdagen.

Är smittan utrotad i samhället när hälften av befolkningen har vaccinerat sig eller finns det fortfarande en risk att den blossar upp igen?

– Det styrs av hur många som är immuna, det vill säga vaccinerade samt de som haft infektion, och hur länge immuniteten efter detta vara. Om immuniteten är kortvarig, så är det desto större risk att den blossar upp igen.

Kan det alltså även om hälften av befolkningen vaccinerar sig, fortsatt komma lokala utbrott alternativt en tredje våg?

– Det är inte omöjligt, men det blir sannolikt inte samma belastning på sjukvården som tidigare.

Storbritannien är första land att vaccinera med Pfizer och Biontechs vaccin.

”Då kommer viruset fortsätta spridas”

Men om inte hälften av befolkningen vill vaccinera sig – vad händer då?

– Då kommer viruset att fortsätta spridas tills dess att flockimmunitet uppnås och vi kommer att få leva med restriktioner, som lockdown, inga resor och så vidare.

Troligtvis kommer ju vaccinet inte nå den breda befolkningen förrän till sommaren/hösten. Finns det därmed risk för en tredje våg redan under våren?

– Självklart, men förhoppningsvis har den en mindre effekt på riskgrupperna och de äldre än de tidigare.

PODD Kan coronavaccinen leda till ny narkolepsiskandal?

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdande forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen