Malmökrögarna inför julbordssäsongen: ”Förlorar enormt”

Så ställer restaurangerna om julborden i år

Publicerad 2020-11-16

Uppdukad julbuffé.

Coronaviruset har slagit hårt mot restaurangbranschen.

När julen närmar sig har flera Malmökrogar fått ställa in eller ställa om sina julbord.

– Julen blir en katastrof, det kommer att bli den sämsta någonsin, säger krögaren Lasse Delshammar.

Flera restauranger i Malmö som Aftonbladet pratat med kommer att ha julbord, men servera annorlunda i år. Men för de flesta har julbordssäsongen redan fått stora bortfall.

I Kockska huset, en 1500-talsbyggnad på Stortorget i Malmö, ligger restaurangen Årstiderna. Där kommer det serveras samma meny som det traditionella julbordet, men det blir inte en buffé i år.

Juldukat på restaurang Årstiderna i Malmö.

Istället serveras julmaten vid bordet. Linda Pieplow, vd för Pieplows restauranger som äger Årstiderna, säger att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer noggrant. Köbildningar undviks, mellanrum mellan bord hålls, och man sitter max 8 personer vid varje bord.

– Vi kämpar med näbbar och klor för att överleva i den här tiden. Det här är en fruktansvärd situation för oss. Vi vill kunna hålla någon form av normalitet kring konceptet och maten vi serverar, säger Linda Pieplow.

Har du någon uppskattning på vad ni förlorar?

– Vi förlorar enormt. Vi förlorar ju allt egentligen, skulle man kunna säga. Det är många företag som lagt sina event och julmiddagar här, men precis allt är avbokat. Man får göra det bästa av situationen, men vi har ett enormt tapp.

Linda Pieplow, Årstiderna Malmö

Linda Pieplow menar att med de nya reglerna hade det egentligen varit bättre att tvingas stänga ner och få statlig ersättning.

– Vi jobbar jättemycket med take away men nu med rekommendationerna ska man ju knappt träffas hemma heller. Det blir nästan omöjligt. Vi ska hålla öppet men vi får inte ha några gäster knappt, då är det bättre egentligen att stänga ner oss och ta kostnaderna.

– Jag har full respekt för corona, och den ökade smittspridningen, men regeringens sätt att arbeta i detta är lite tuff för oss.

Linda Pieplow och hennes man Andreas Pieplow är gemensamt vd och ägare på Pieplows restauranger, som också har Quattro Stagioni, en italiensk krog i Kockska huset. Där blir det jultallrik och take away. De driver även Dockans hamnkrog som tvingades stänga ner förra måndagen.

– Där får vi se om vi kan ha öppet eller inte.

”Säkrare att komma till oss än att handla mat”

På andra sidan Stortorget ligger Rådhuskällaren, och där kommer det också att serveras julbord. Där blir det dock buffé.

– Vi har anpassat otroligt mycket. Från vårt perspektiv är det säkrare att komma till oss på julbord än att handla mat i butiker. Det är en väldigt reglerad bransch, säger Anna Dahl Tillander, marknadschef på Rasta Kulturrestauranger som bland annat äger Rådhuskällaren.

Man har dock tappat stort vad gäller inplanerade julbord.

– Vi har tappat nästan allt på företagsmarknaden, och cirka 80 procent på privat.

Montage. Anna Dahl Tillander, marknadschef på Rasta Kulturrestauranger som bland annat äger Rådhuskällaren i Malmö.

Vanligtvis släpps upp till 300 personer in i restaurangen, men nu har man kapacitet för 180.

– Hittills har indikationen varit att risken för smittspridning i buffén inte är problemet utan problemet ligger i köbildningen. Därför minimerar vi risken för det. Men sen kommer vi att ha mindre upplagt på faten, fler fat, byta fat oftare, köket kommer också vara ute och lägga för den som tar.

Anna Dahl Tillander säger att julbordet inte kommer vara lika fritt som tidigare.

– Man styr julbordsgästerna på ett annat sätt, och jag tror också att julbordsgäster kommer att vara på ett annat sätt i år, för man gör ju det gemensamt. Vi gör på ett helt sätt i år. Det är viktigt för både gäst och medarbetare att känna sig trygga.

”Julen blir en katastrof”

I normala fall skulle Restaurang Variation, Ärtholmsgården och Ulricedalsgården stå värdar för stora julbordssällskap, men det flesta är avbokat i år, berättar krögaren och ägaren Lasse Delshammar. Merparten av kunderna vad gäller julmaten är företag, och några privatpersoner som beställer catering. De flesta har valt att ställa in helt.

– Majoriteten är borta, sen har vi några enstaka småbeställningar kvar än så länge som ligger någon månad framåt i tiden så där kanske folket avvaktar lite. Men rent krasst tror jag att hela julen kommer att försvinna, totalt. 

– Julen är en av de två högtider som betyder mest för oss, det och studenttider är då vi har jättemycket att göra. Så det kommer vara ett stort hack och förlorade inkomster.

Lasse Delshammar.

Situationen har förändrats drastiskt till den sämre, berättar Lasse Delshammar.

– Jag trodde ändå för en månad sen att det började trilla på lite och bli en okej jul med lite att göra i alla fall, men bara senaste tre dagarna har vi fått åtta avbokningar. Som det ser ut nu så tycker jag att julen blir en katastrof, det kommer att bli den sämsta någonsin.

På Variation är det öppet för lunch, men Ärtholmsgården och Ulricedahlsgården är enbart öppna för slutna sällskap som planerar in företagsmiddagar och privata fester. Där har inkomsterna minskat markant under pandemin.

– Det är inte bara julen i sig som är största problemet utan generellt är det allt som har med bokningar att göra, fester och bröllopsfester, minnesstunder, allt sånt är obefintligt i princip i nuläget, det har sjunkit kanske 75 procent.

De kommer att hålla öppet för de sällskap som bokar in sig, och erbjuder en jultallrik som alternativ till buffén i år.

”Har nog aldrig varit mer säkert”

– Julen känns ju nästan inställd i år, åtminstone i dagens bistra läge, säger Camilla Berglund, projektledare på restaurang- och konferensanläggningen Sankt Gertrud.

Där kommer man dock att hålla julbord, även om det blir i mindre skala i år

Enligt Camilla Berglund är man vana vid att hålla möten, middagar och konferensluncher även i coronatider på Sankt Gertrud.

– Vi har alltså rutin för stora middagar, även i dessa tider. Vi har dessutom flera olika festlokaler där vi kan härbärgera julbordsbokningar och på så sätt sprida ut dessa på ett optimalt sätt för gästerna.

Man kommer bland annat ha olika ankomsttider, se till att folket håller avstånd vid bufféer och ställa ut en massa handsprit.

– Dagens gäster vet vad som gäller, och vi i restaurangbranschen vet det också. Kontentan är: att gå ut och äta julbord denna jul har nog aldrig varit mer säkert eller hygieniskt faktiskt! Ett bra julbordsår, som gäst, alltså!

Interiören på Bistro Royal vid Malmö central.

På Bistro Royal vid centralstationen brukar man inte ha julbord, utan jultallrikar vilket man har även i år. Dock har coronaviruset blivit ett stort bakslag och allt är i princip avbokat.

– Vi ska servera julmat, men detta året fick vi många avbokningar från företag. Det är helt tomt. Men vi ska istället ha jultallrikar, som vi serverar direkt på bordet. Men det är också förbeställt, säger Hasan Md Mahabubul, ägare på Bistro Royal.

– Nu satsar vi stort också på catering. Med de nya reglerna, att man inte kan servera alkohol efter klockan 22 och att inte ha sällskap större än åtta personer, måste vi anpassa oss. Vi fixar utkörning och levererar till företag. 

De kör också ut till privatpersoner på sällskap över fem personer. Annars kör man vanlig lunch och a la carte, men Hasan berättar att de även där förlorar stora intäkter.

– Det är jättetuffa tider för oss. Många av våra vanliga gäster är äldre och vågar inte gå ut nu. Vi förlorar nästan 90 procent försäljning denna månaden, vi förlorar nog en miljon kronor, säger Hasan Md Mahabubul.

”Oerhört tråkigt”

Flera aktörer tvingas hålla stängt. Casino Cosmopol, som vanligtvis har julbord med show, har varit stängt sedan 29 mars i år på grund av pandemin.

Även vissa restauranger såsom Restaurang Wega, i slottet, har fått alla julbord avbokade och kommer därför inte att köra några julbord i år.

På Lokal 17 skulle en julshow med julbord hållas, med bland annat Robin Paulson, men den har skjutits upp till 2021.

– Det är oerhört tråkigt men under rådande omständigheter vill vi inte utsätta gäster, artister eller vår egen personal för onödiga risker, säger berättar Ulrika Andersson, marknadschef på Pembert och Gustafsson som äger Lokal 17, Alnarp 9 och Torget 02.

Där ska man istället satsa på take away och catering.

– På så vis hoppas vi rädda något av säsongens intäktsbortfall, säger Ulrika Andersson.

Följ ämnen i artikeln