Spelet ”Bad News” ska sätta stopp för fake news

Uppdaterad 2020-02-24 | Publicerad 2020-02-12

Anta en falsk identitet, smutskasta kritiker och sprid konspirationsteorier. ”Bad News” är ett nytt onlinespel som hjälper dig att identifiera falska nyheter – genom att låta dig konstruera dem.

– I dagens klimat gör vi inte informerade utan manipulerade val. Vi blir ständigt lurade allihop, säger Uppsalaforskaren Thomas Nygren.

Spelet ”Bad News” hjälper dig att identifiera falska nyheter.

Att sprida desinformation för att medvetet vilseleda i ekonomiskt eller politiskt syfte är det som kallas fake news. I de falska nyheternas tidevarv ökar behovet av verktyg som öppnar upp för diskussion om propaganda och etik. Spelet "Bad News”, vars svenska version nyligen testats och utvecklats i ett samarbete mellan Uppsala Universitet och Cambridge, har utvecklats för att vara just det – ett vaccin mot falska nyheter.

— Som samhället ser ut idag finns det ett behov av ett motmedel mot vilseledande information. Det är så lätt idag att sprida lögner och rykten, säger Thomas Nygren, lektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier på Uppsala universitet.

Bättre på att avslöja lögner

Hur hjälper då ”Bad News” spelaren att bli immun mot propaganda? Genom att låta spelaren själv skapa fake news.

– Du får testa manipulativa strategier, smutskatsa kritiker, anta en falsk identitet, sprida konspriationsteorier – alltså den typen av strategier som faktiskt används online. Vår utvärdering på spelare i Sverige, Polen, Grekland och Tyskland har visat att människor efter blivit bättre på att avslöja manipulativa tricks i sina flöden, förklarar Thomas Nygren och fortsätter:

–Undersökningar visar att om man får ta del av en utspädd dos av ett problem så bygger man upp ett motstånd mot detta, man kan säga att spelet alltså hjälper en bli mindre mottaglig för propaganda. Man får lära sig de manipulativa strategierna på lekfullt sätt.

Thomas Nygren är lektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier på Uppsala universitet.

Ständigt lurade

Thomas Nygren menar att det är svårt för alla idag att hantera falska och vilseledande nyheter. Mängden desinformation är stor och

— Vi blir ständigt lurade allihop, det får vi bara räkna med. Om vi inte är försiktiga och källkritiska riskerar vi att inte göra informerade val utan manipulerade val. ”Bad News” är en pusselbit bland många för att trygga sig. Det krävs också att man har strategier, dubbelkollar information och har goda ämneskunskaper.

Spelet riktar sig framför allt till människor mellan 15–35 år men är tillgängligt för alla och gratis att spela online. Yngre barn rekommenderas inte att spela utan samförstånd med förälder – då spelaren får anta en manipulatörs roll.

– Det är kul och lärorikt. Vi har låtit unga testa det på skolor och de tyckte det var roligt och spännande. Även jag som är en bra bit över 35 tycker att jag har lärt mig väldigt mycket av att spela.

ANNONS