Tre olika bränder i Västervik – varnar för fler

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Räddningstjänsten arbetade under onsdagseftermiddagen med att släcka tre olika skogsbränder i Västerviks kommun.

Ena branden har släckts, medan de andra två fortfarande arbetas på.

– De tränger ner på djupet, det finns risk för att det börjar brinna på andra områden imorgon, säger Roger Landelius, brandingenjör på räddningstjänsten i Västervik.

Det första larmet kom vid 14-tiden från Bjärka mellan Blackstad och Hummelsta. Där brinner ett område på cirka 50 gånger 100 meter.

Strax därefter kom ett larm från Botorp, där ett område på 200 gånger 200 meter brinner under en kraftledning vid E22. Dessa bränder är under kontroll enligt räddningstjänsten i Västervik.

Det tredje larmet kom vid klockan 15.30 från Boda, där ett område på 100 gånger 150 meter brinner. På torsdagskvällen meddelades att även den är under kontroll men kommer bevakas till torsdagen. Nu skickas större delen av personalen hem för vila.

–Alla våra resurser har gått åt, vi hade 40–50 personer som är ute och jobbar med bränderna. Vi har fått hjälp från grannkommuner och även privatpersoner som hjälpte till med vattenförsörjning, säger Roger Landelius, brandingenjör på räddningstjänsten i Västervik.

Helikopterhjälp fick vända

Det finns ingen spridningsrisk för byggnader vid någon av bränderna. Däremot har räddningstjänsten begärt Eon stänga av en kraftledning som ligger inpå en av bränderna.

På grund av den tredje brandens befarade spridningsrisk efterfrågades helikopterhjälp från Kalmar. Men innan helikoptrarna hann anlända kunde räddningstjänsten avstyra hjälpen.

– Vi hann få branden under kontroll därför fick de vända, säger Roger Landelius.

Räddningstjänsten misstänker att det är den senaste tidens åska, följt av två dagar med soligt väder, som orsakat bränderna.

– Vi räds att det kan bli fler bränder imorgon bitti när det torkar. Om det till exempel börjar blåsa och finns någon glöd kvar så är det snabbt igång igen, säger Roger Landelius.

Publicerad: