Katten Roxy hittades – efter att ha varit försvunnen i 15 år

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

För 15 år sedan försvann vännerna Anna Popp och Jan-Erik Eks katt efter att ha blivit skrämd. Efter månaders letande gav de upp och sörjde sin katt som de trodde var död.

Förra veckan fick de ett samtal om att Roxy var hittad – och mådde bra.

– Jag kan inte tro att det är sant, säger Anna Popp.

Historien börjar redan 2003 då de goda vännerna Anna Popp och Jan-Erik Ek bestämde sig för att köpa varsin katt till sin gemensamma lägenhet i Oslo. De hade hört att djurskyddet i staden gjort ett tillslag på en bondgård där de hittat katter i väldigt dåligt skick. Av 36 katter överlevde två, Roxy och Xena, som vännerna adopterade.

– Men när vi sedan flyttade isär och jag flyttade till en studentlägenhet fick min syster ha katterna i Karlstad, säger Anna Popp.

Det var när de två katterna ett halvår senare skulle få prova på utelivet i trädgården som katten Roxy skrämdes och försvann.

1 av 5 | Foto: Djurskyddet Karlstad
Nu har Roxy fått komma hem till Anna Popp.

Skrämdes av en bil som baktände

– Jag minns det som i går, det var en bil som baktände, Xena for in i vardagsrummet och Roxy sprang ut från trädgården och försvann.

Trots intensivt letande i flera månader fick de till slut inse att Roxy nog aldrig skulle komma tillbaka och förmodligen var död.

Men förra veckan fick Jan-Erik Ek ett oväntat samtal från djurskyddet i Karlstad något han tidigare berättat för NWT. Pär Sjödin på Djurens Ö hade hittat Roxy, som mådde bra och kontaktat djurskyddet.

– Vi har trott det värsta hela tiden, så visar det sig att hon lever. Det är helt makalöst, säger Anna Popp.

”Gråtit och skratta om vartannat”

Var hon har varit under 15 år är fortfarande oklart. Men Anna berättar att veterinären sagt att hon är pigg och vid god vigör, om något lite smal.

Katten Roxy som nu är 17 år är fortfarande registrerad på Jan-Erik men de har kommit överens om att Anna ska ta över henne.

– Jag har gråtit och skratta om vartannat, jag har inte riktigt tagit in det ännu. Hon få leva ett gott liv hos mig och mina två hundar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN