Expert: Jensen försöker undvika väljartapp

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2020-01-20

Fremskrittspartiets Siv Jensen aviserar att hennes högerpopulistiska parti lämnar regeringssamarbetet i Norge.

Siv Jensen och Fremskrittspartiet försöker undvika ett hotande väljartapp genom att lämna Norges regering, enligt en expert.

Därmed spricker slutligen statsminister Erna Solbergs bräckliga allians mellan borgerliga partier och högerpopulister.

Den utlösande faktorn blev regeringens beslut att hämta hem en norsk-pakistansk kvinna och hennes sjuka barn från Syrien. Kvinnan misstänks för samröre med terrororganisationer.

Beslutet utlöste kraftig kritik inom Fremskrittspartiet (FRP), där ett bredare missnöje med partiledningens agerande i regeringsställning länge bubblat allt närmare ytan.

– Det har alltid funnits en spänning mellan de inom partiet som suttit med i regeringen och de mer högerpopulistiska politiker som varit utanför. Siv Jensen är en mycket taktiskt skicklig politiker och nu har hon insett att gränsen är nådd – om hon vill vara kvar som partiledare måste hon lämna regeringen, säger Svein Tuastad, statsvetare vid universitetet i Stavanger, till TT.

Fragmentering på högerkanten

FRP lyckades länge undvika den klassiska fällan för mindre partier i regeringssamarbeten: att tappa väljarstöd på grund av bristande möjligheter att profilera sig i skuggan av det stora partiet.

Men lokalvalet i september i fjol blev en mätare på att det går allt knackigare för partiet, som gjorde sitt svagaste kommunalval på länge. Flera opinionsmätningar den senaste tiden har visat på vikande stöd även nationellt.

En anledning är en begynnande fragmentering och konkurrens om rösterna inom den högerpopulistiska rörelsen, enligt Svein Tuastad. Han pekar på framgångarna i lokalvalen för enfrågepartiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (vägtullar) och det mer högerradikala Demokratene.

– FRP känner att man börjat leva farligt med konkurrens både i frågan om vägtullar och invandring.

– Genom att lämna hoppas man kunna få tillbaka rollen som ett systemkritiskt parti.

"Drömmen sprack"

Under presskonferensen då Siv Jensen meddelade att FRP lämnar regeringen gav hon hårda kängor åt de två mindre samarbetspartierna, Kristelig Folkeparti och liberala Venstre.

– Det visar på det faktum att avståndet varit väldigt stort i framför allt invandrings- och miljöfrågor mellan FRP och de mer mittenorienterade partierna, säger Svein Tuastad.

Ett exempel som kan vara intressant för politiker i Sverige, där det allt oftare talas om ett möjligt borgerlig regeringssamarbete tillsammans med Sverigedemokraterna, tillägger Tuastad.

– Nu har den stora drömmen för (statsminister) Erna Solberg spruckit: att ha en majoritetsregering med alla de icke-socialistiska partierna. I stället för att kunna peka på vad man uppnått tillsammans blir avskedshälsningen att det inte gick att ha liberaler och högerpopulister i samma regering.

Skakig tid väntar

Statsvetaren Johannes Bergh, vid Institutt for samfunnsforskning Norge, tror dock att Solbergs regering kommer att sitta kvar, trots krisen. Även om FRP har lämnat den på grund av missnöje har han svårt att se partiet medverka till att den faller.

– Under presskonferensen var Siv Jensen tydlig med att hon stöttar Erna Solberg som statsminister. Och om FRP mot förmodan skulle fälla regeringen innebär det i praktiken att man ger makten till Arbeiderpartiet, vilket inte är något som partiet vill, säger han till TT.

Samtidigt kommer det tidigare regeringspartiet inte att sitta på händerna fram tills nästa val. En skakig tid väntar Erna Solberg, tror Bergh.

– Fremskrittspartiet har redan deklarerat att man kommer försöka få igenom sitt partiprogram. Det kommer därför med stor säkerhet att uppstå situationer där Solberg har svårt att få majoritet. Inte minst i budgetarbetet, där kan det bli svårt att nå kompromisser.