Nya skolövergrepp i Bangladesh

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstration i Dhaka efter mordet på 19-åriga koranstudenten Nusrat Jahan Rafi i april. Arkivbild.
Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT
Demonstration i Dhaka efter mordet på 19-åriga koranstudenten Nusrat Jahan Rafi i april. Arkivbild.

En lärare på en koranskola i Bangladesh huvudstad Dhaka har gripits misstänkt för att ha våldtagit ett dussintal pojkar. Det är tredje gången på kort tid som landets skakas av vittnesmål om sexuella övergrepp på islamiska lärosäten.

En lärare och predikant på en islamisk skola i Bangladesh huvudstad Dhaka har gripits misstänkt för att ha våldtagit ett dussintal av lärosätets elever. Offren ska vara pojkar i åldrarna 12–19. Polisen uppger att det sista övergreppet, som också ska ha filmats, begicks en vecka före gripandet.

Det är tredje gången på kort tid som övergrepp uppdagas på islamiska skolor i landet. Tidigare i juni greps rektorn för en annan koranskola i Dhaka misstänkt för att ha våldtagit minst ett dussin minderåriga flickor. Och i april skakades Bangladesh av mordet på 19-åriga studenten Nusrat Jahan Rafi på en koranskola i staden Feni. Rafi hade vägrat dra tillbaka den polisanmälan där hon anklagade skolans rektor för sexuella övergrepp. Som straff dränktes hon i fotogen och brändes levande.

Etablerade medier har i huvudsak låtit bli att rapportera om fallen och Abdus Shahid, chef för lokala barnrättsgruppen Shishu Adhikar Forum, talar om en "kultur av straffrihet".

Samtidigt tycks gripandena ha medfört att fler vågar höja rösten om sina egna erfarenheter. De senaste veckorna har flera tidigare koranskolestudenter i sociala medier vittnat om hur de utsatts för övergrepp av lärare eller äldre elever.

Publicerad:

LÄS VIDARE