Terrormisstänkt släppt på fri fot

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Polisen
Den misstänkte mannens bil, som stoppades av polisen.

Den man som suttit häktad misstänkt för stämpling till terroristbrott i Östersund har i dag släppts på fri fot.

– Jag fattade beslut om att häva häktningen vid tretiden och anledningen till det är att misstankarna mot honom har försvagats genom den ganska omfattande utredning som bedrivits de här veckorna, säger åklagare Henrik Olin till TT.

Mannen greps i mitten av augusti i Östersund i något som först såg ut som en trafikförseelse. Brottsrubriceringen ändrades sedan till förberedelse till mord, därefter till stämpling till terroristbrott.

Henrik Olin säger att ett stort antal förhör i långa sessioner har gjorts med mannen men att de uppgifter han lämnat har varit motstridiga.

– Hans uppgifter är ganska svårbedömda. Sammantaget så har vi prövat de olika uppgifterna som han lämnat mot utredningen och vad han sagt, säger åklagaren.

"De tvingar mig"

Polisen har även tagit datorer och telefoner i beslag som har undersökts.

Den kazakiske mannen, som är i 30-årsåldern, är fortfarande misstänkt för stämpling till terroristbrott. Strax innan han greps ringde han till en advokat och sade sig vara hotad av landsmän. Enligt advokaten sade mannen: ”De tvingar mig att köra på folk. Jag vill inte göra det. Jag vill att du ska hjälpa mig”.

Men enligt Henrik Olin har utredningen bedrivits brett och ingen annan person har kunnat delges misstanke.

– Det finns ingen annan person som är delgiven misstanke men sedan har vi arbetat brett i den här utredningen och vi har letat och sökt efter andra personer som kan vara inblandade.

Utredningen fortsätter

Mannen är nu fri att åka tillbaka till Kazakstan. Han har under hela utredningen förnekat brott.

Utredningen fortsätter nu, men på vilket sätt vill Henrik Olin inte gå in på.

– Även om det är mycket som är gjort så gäller det att bedriva den med fortsatt skyndsamhet. Jag kan bara säga att det finns ett antal åtgärder kvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN