Fjällräddare: ”Var ärlig om du har symtom”

Petronella Uebel/TT

Uppdaterad 2020-10-09 | Publicerad 2020-07-05

Reserestriktionerna, flygskammen och träningstrenden gör att turisterna invaderar fjällvärlden. Fjällräddarna står redo att hjälpa till, men vädjar om att de som larmar ska vara så ärliga som möjligt med sina symtom. Allt för att fjällräddarna ska kunna förbereda sig.

– Normalt sett hade vi kramat om dig och värmt dig med filtar om du ramlat och brutit fotleden. I dag kanske vi ber dig att själv kliva i hjulbåren, som vi använder i svår terräng. Det kan vi göra när du har varit ärlig och berättat om att du har symtom, säger Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation (SVEFRO).

Fullt utrustade

Fjällräddarna har sedan början av mars hjälpt en hel del personer med covid-19-symtom som har gått vilse, blivit sjuka eller skadat sig uppe på fjällen. Personalen utrustar sig med handskar, munskydd och annat för att undvika att själva bli smittade.

– Det blir ett annat uppdrag. Vi gör det vi ska; upprätthåller livsviktiga funktioner och förvärrar inte skadan samtidigt som vi håller avstånd, sanerar pulkan, byter ut filtar och annat så att vi inte för smittan vidare, säger Rickard Svedjesten.

De senaste dagarna har han och fjällräddarna märkt att turisterna börjat strömma till.

– Reserestriktionerna och covid-19 gör att många kommer att turista i svenska fjällen i sommar. De senaste åren har vi sett att fjällturismen ökar. Jag tror att det beror på att det är inne att vara ute och aktivera sig, och flygskammen, som gör att fler upptäckt att svenska fjällvärlden är lika fantastisk som Alperna. Det är vi glada för, säger Svedjesten.

Kortare turer

Numera genomförs ungefär lika många räddningsinsatser på sommaren som på vintern. Hittills i år har fjällräddarna räddat och eftersökt färre personer, 29 jämfört med 42 i fjol, mellan den 1 januari och 31 maj. Samtidigt har de hjälpt nästan lika många personer, 120 jämfört med 123 personer förra året, som råkat ut för en olycka eller skadat sig.

Bland turisterna finns både helt oerfarna fjällfarare som är där första gången och fjällvandrare som gått på tur i decennier.

– Jag tror att vi får en härlig blandning av gäster i svenska fjällen i sommar, men jag vill råda alla att börja med några kortare turer de första dagarna för då är det nära till hjälpen. Dessutom vill jag uppmana alla att i år undvika att använda nödskydden längs de statliga lederna. Vi vill hålla så rent som möjligt och att de bara används i nöd, säger Rickard Svedjesten.

PODD Om rehabilitering efter corona

Hur går det egentligen till? Vad vet vi – och vad vet vi inte?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln