Dantes pappa: Såg hur mycket god vilja som finns

Publicerad 2019-11-07

Ett år har gått sedan tolvårige Dante försvann.

Nu berättar pappa Sven om tiden efter sonens död i Hallands Nyheter.

– Han visste att han inte fick gå ut med hunden själv. Men jag tror att han ville visa sig duktig, att han kunde klara av samma saker som vi andra i familjen, säger pappan.

Den 6 november 2018 försvann tolvårige Dante från Falkenberg. Sökandet efter pojken väckte ett engagemang som saknade motstycke: polis, militär och kustbevakningen sökte tillsammans med Dantes familj och Missing Peoples tusentals frivilliga dag som natt efter den glade killen Downs syndrom. Många spårhundar var också delaktiga i sökandet.

Tre dagar senare hittades Dante död vid vattendraget Ätran.

Nu har Hallands Nyheter träffat Dantes pappa Sven, som vill hålla sonens minne vid liv.

Pappan berättar att han försökt att skapa sig en så tydlig bild av händelseförloppet som möjligt, så att inga ovissheter ska bestå.

– Han visste att han inte fick gå ut med hunden själv. Men jag tror att han ville visa sig duktig, att han kunde klara av samma saker som vi andra i familjen, säger pappan till tidningen.

Försvann med hunden

När Dante fick chansen så passade han på att smita iväg. Han tog kopplet och gick ut med familjens hund Putte.

– Sen vet vi inte riktigt hur allt gick till, mer än vilken väg han gick. Hundspårningen visar hur han har gått, men inte varför. Förmodligen tappade Dante Puttes koppel någonstans på vägen, säger pappan till Hallands Nyheter.

Han tror att Dante själv letade efter hunden i hopp om att ställa saker till rätta, tills han föll i vattnet. Hunden kom senare hem ensam.

Dantes pappa berättar att han känner tacksamhet för det enorma engagemanget under sökandet.

”Sitter på en gren”

– Man talar ofta om hur hårt samhället kan vara, om ondskan som finns. Men här såg vi hur mycket god vilja det finns bland människor, hur alla enades för att försöka hjälpa min lille Dante. En rufsig kille på tolv år som flertalet av de sökande aldrig hade träffat, eller hade någon koppling till alls, säger pappan till Hallands Nyheter.

Dante är begravd i Halmstad. På gravstenen är den tecknade katten Findus graverad. På Dantes födelsedag i somras släppte familjen i väg ballonger och planterade ett träd i hans namn.

– Ibland känns det som att han sitter i det där trädet på en gren och tittar på oss, kanske med en av farmors kolakakor i handen som han älskade så, säger Dantes pappa till Hallands Nyheter.