Sågar Folkhälsomyndigheten – och hyllar Akademiska

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:

I en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter på tisdagen går 22 forskare, däribland Uppsalaprofessorn Björn Olsen, till hårt angrepp mot Folkhälsomyndigheten och regeringens arbete med coronakrisen.

Samtidigt hyllar Uppsalaprofessorn det arbetet som hittills har gjorts på Akademiska.

– Man uppfattade snabbt problemet och agerade i tid, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

Folkhälsomyndigheten och regeringen får hård kritik av flera forskare som anser att man agerade alldeles för sent. En av de 22 forskarna, som ligger bakom tisdagens debattartikeln i Dagens Nyheter, är Uppsalaprofessorn Björn Olsen som också väljer att ge medierna en känga.

– Folkhälsomyndigheten får stå där på sina presskonferenser och tugga på om olika rekommendationer inför journalisterna på plats. Man sväljer och tar emot utan att ställa en kritisk följdfråga varför det ser ut som det gör, säger Björn Olsen och fortsätter.

– För att nämna ett exempel så har Folkhälsomyndigheten pekat på att sportlovet ligger bakom det ökade antalet smittade i framförallt Stockholm, men stämmer det verkligen? Varför drabbades i så fall inte Norge på samma sätt, som också har sportlov samtidigt. Det är värt att tänka på tycker jag.

Så du tycker inte att Sveriges taktik är rätt?
– Nej, om man tittar på Sverige så ligger vi betydligt sämre till än de övriga nordiska länderna, och vi har otroligt mycket högre dödstal än våra grannländer.

Vad hade man kunnat göra bättre tycker du?
– Framförallt borde man ha lyssnat mer på de som tidigt gick ut och varnade om en pandemi. Så sent som i början av februari avfärdade Folkhälsomyndigheten att Sverige skulle komma att drabbas, när man i stället borde ha börjat planera och fylla på sina förråd, säger Björn Olsen och fortsätter.

– Jag tycker att man borde ha stängt ned tidigare – och hårdare. Framförallt hade jag velat se att de folkvalda verkligen klev fram och fattade riktiga beslut. Att gå ut med rekommendationer hjälper ju inte om folk struntar att följa dem.

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten får skarp kritik.
Foto: JERKER IVARSSON
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten får skarp kritik.

”En intellektuell tankevurpa”

Björn Olsen är också kritisk till såväl Folkhälsomyndighetens som regeringen och kommunernas val att inte kräva skyddsutrustning för personal inom hemtjänsten och på äldreboenden.

– Att inför besöksförbud räcker ju inte om man samtidigt låter personal flöda in och ut och smitta både sig själva och de äldre. Jag förstår inte riktigt hur man har tänkt, det är en intellektuell tankevurpa. Men vad vet jag, jag är ju bara en infektionsprofessor.

Du låter väldigt upprörd?
– Vi vet ju att det här viruset slår extra hårt mot äldre och multisjuka. Dessa äldre som faktiskt är de som har byggt det här landet. De är värda ett bättre öde än så här.

Vad tror du att det beror på att man inte kräver skyddsutrustning för personal inom hemtjänst och äldreboenden?
– Antingen är det någon som inte har lyssnat ordentligt, eller så har man kanske tvingats prioritera för att det inte fanns något krislager med skyddsutrustning. För mig är det självklart att det ska vara en hög säkerhetsnivå på våra boende, fortsätter Björn Olsen.

Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet
Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, är en av de som hyllas av Uppsalaprofessorn.

Uppsala och Akademiska i framkant

Samtidigt hyllar Björn Olsen Region Uppsala och Akademiska sjukhuset som han tycker har legat i framkant under hela krisen.

– Uppsala har varit framsynta och man har snabbt fått upp saker och ting på banan, och det beror till stor del på de många duktiga infektionsläkarna som finns på sjukhuset. Framförallt Erik Salaneck och Karolina Nissen skulle jag säga, som har slitit otroligt för att få fram strategier – och därmed sett till att läget i Uppsala fortfarande ser bra ut.

”Bakom varje tal och siffra finns det ett människoöde”

Även om läget i Uppsala, jämfört med till exempel Stockholm, hittills har varit under kontroll väljer Björn Olsen höja ett varningens finger.

– Det är lätt att förtränga den här krisen när man själv inte är mitt uppe i det krisarbete som pågår. Men åker man till ett sjukhus och ser hur det ser ut där, då förstår man att det är på allvar.

Tycker du att många tar för lätt på krisen?
– Det första svenska dödsfallet i covid-19 var hemskt, även det andra och tredje. Men till slut börjar man ställa om medvetandekompassen på något obehagligt sätt. Bakom varje tal och siffra finns det faktiskt ett människoöde, och familjer som splittras. Om man tar för lätt på det här, ja, då har man hål i huvudet på något sätt, säger Björn Olsen och fortsätter.

– Ingen annan influensa, eller virus, har skapat så här mycket elände på över hundra år. Inte sedan spanska sjukan i början av 1900-talet. Om man inte vill tro mig så kan man ju alltid fråga någon av läkarna i Italien vad de tycker.

Publicerad:

LÄS VIDARE