Mamma och son dog – misstänkt släpps

Polisen: Bromsade inte efter att han kört på familjen

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

KALMAR. Den 55-årige mannen som misstänks för att ha kört ihjäl en mamma och hennes son på deras cykelsemester har försatts på fri fot. Misstankarna mot mannen kvarstår.

Åklagaren var besviken efter förhandlingen.

– Han har kört minst dubbelt så fort än hastighetsbegränsningen på platsen, säger åklagare Kjell Jannesson.

Cykelsemestern på Öland slutade i fullständig tragedi när en familj blev påkörd av en bilist. En mamma i 45-årsåldern och hennes son dog i olyckan och pappan och en annan son skadades.

Föraren i bilen – en man i 55-årsåldern – ställdes idag inför en häktningsdomare.

Förhandlingen hölls i polishuset i Kalmar under förmiddagen. Den misstänkte satt på en stol intill sin försvarare. Mannen var klädd i en mörkblå pikétröja och gjorde inga försök att dölja sig.

Satt tyst på sin stol

När media kom in i salen vred mannen på sig och tittade upp. Varpå han hastigt placerade sina glasögon på huvudet för att sedan lägga dem på bordet framför sig.

Mannen sa inte ett ord när anklagelserna lästes upp.

– Jag yrkar på att mannen häktas på sannolika skäl för grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada, grovt brott, vållande till annans död och framkallande för fara i fem fall, sa Kjell Jannesson åklagare.

Han yrkade också på att mannen skulle beläggas med restriktioner under sin häktning.

Bilder från olycksplatsen.
Foto: ANDREAS HILLERGREN
Bilder från olycksplatsen.

Mannen framförde via sin advokat, Niklas Kappel, att han inte alls tycker att han borde vara häktad.

– Min klient bestrider häktningsyrkandet och bestrider begäran om restriktioner, sa Niklas Kappel.

Sedan beslutade rätten om stängda dörrar. Varpå media fick lämna salen.

Efter cirka en timme och 40 minuters överläggning beslutade rätten att mannen skulle försättas på fri fot. Men han är fortfarande, på sannolika skäl misstänkt för alla åtalspunkterna.

– De anser inte att det fanns risk för att han skulle försvåra utredningen, att han skulle fly genom suicid eller risk för fortsatt brottslighet. Däremot ansåg man att det fanns sannolika skäl för samtliga brott, säger Kjell Jannesson, åklagare.

Han bromsade inte

Efter förhandlingen berättade åklagaren detaljer om hur olyckan kan ha gått till.

Mannen ska ha kommit in på den lilla vägen i hög hastighet och sedan fortsatt att köra fort.

– Vi pratar om i vart fall mer än det dubbla än den tillåtna hastigheten. Sedan har han förlorat kontrollen och kör ned en lyktstolpe. Efter det plöjer han in i familjen. Sedan stannar bilen 100 meter efter det – troligen för att det har blivit något fel på bilen, säger Kjell Jannesson.

Enligt polisens utredning har mannen inte bromsat när cyklisterna dök upp och inte heller bromsat efter att bilen träffade dem.

– Man har inte sett bromsspår på platsen. Det är troligen andra typer av spår – kanske att ett däck har stått stilla, säger Kjell Jannesson.

Det inledande alkoholtestet visade inget tecken på att mannen var påverkad. Polisen väntar nu på svar från ytterligare drogprover som troligen kommer under nästa vecka.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Bild från olycksplatsen.

Säger att han inte minns

Enligt Kjell Jannesson förnekar mannen brott och menar att han inte har kört för fort.

– Han säger att han inte minns något från från själva olyckstillfället.

Den misstänkte mannen ska, enligt åklagaren, inte ha någon relation till offren men han hade en koppling till platsen.

– Han hade en anledning att befinna sig i området, säger Kjell Jannesson.

Det inledande alkoholtestet visade inget tecken på att mannen var påverkad. Svar på ytterligare drogprover kommer troligen under nästa vecka.

Vittnen försökte hjälpa

Olyckan inträffade under onsdagen vid 15.30 på en mindre väg nära en camping utanför Färjestaden. Flera personer blev vittnen till händelsen och rusade till för att hjälpa. Familjen fördes till sjukhus men mamman och den ena sonens liv gick inte att rädda.

– Det är en fruktansvärd tragedi. Två har avlidit. Det är ett lugnt område vanligtvis – en semesteridyll, säger åklagaren Kjell Jannesson.

Aftonbladet har sökt mannens advokat, Niklas Kappel.

Publicerad:

LÄS VIDARE