Finland: S-ledare har fått sonderingsuppdrag

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ordföranden för finländska Socialdemokraterna, Antti Rinne, har formellt fått uppdraget som regeringssonderare, Arkivbild.
Foto: Heikki Saukkomaa /AP/TT
Ordföranden för finländska Socialdemokraterna, Antti Rinne, har formellt fått uppdraget som regeringssonderare, Arkivbild.

Ordföranden för finländska Socialdemokraterna, Antti Rinne, har formellt fått uppdraget som regeringssonderare rapporterar etermedieföretaget Yle.

Beslutet fattades av riksdagspartiernas ledare under fredagsförmiddagen.

Beskedet var väntat eftersom Socialdemokraterna blev största parti i valet tidigare denna månad.

Efter att han fått sonderingsuppdraget skickade Rinne inför de kommande förhandlingarna ut ett frågepaket till riksdagsgrupperna. Frågorna rör olika teman, bland annat inställningen till den globala uppvärmningen, Finland och EU, ekonomisk hållbarhet – och inte minst, inställningen till den segslitna frågan om en ny social- och hälsovårdsreform.

Antti Rinne har sagt att han vill ha partiernas svar senast på tisdag den 30 april. Målet är sedan att senast den 7 maj kunna berätta vilka partier han vill ha med i en framtida regering, och dagen därpå kunna inleda regelrätta regeringsförhandlingar.

S vann valet den 19 april, tätt följd av Sannfinländarna och Samlingspartiet. Det tidigare regeringspartiet Centern kom på fjärde plats.

Publicerad:

LÄS VIDARE