400 miljoner nummer läckte från Facebook

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Omkring 419 miljoner telefonnummer från användare av Facebook har listats på en öppen server, enligt amerikanska medier.

Facebook bekräftar läckan, men påstår att den inte har gjort någon skada.

Telefonnummer från över 400 miljoner Facebook-användare listades öppet i onsdags.
Foto: Amir Alfiky AP Photo/TT
Telefonnummer från över 400 miljoner Facebook-användare listades öppet i onsdags.

Enligt den amerikanska teknik- och nyhetssajten TechCrunch exponerades telefonnummer som tillhör 419 miljoner Facebook-användare i en läcka i onsdags.

Servern där informationen lagrades ska inte ha varit lösenordsskyddad utan ha varit tillgänglig för vem som helst att hitta och få tillgång till ända fram till sent på onsdagskvällen då nyhetssajten ska ha kontaktat server-värden.

Facebook har bekräftat att informationen legat ute, men tonar ned läckans storlek och betydelse.

En av bolagets talespersoner, Jay Nancarrow, uppger till nyhetssajten att informationen har tagits ned och att inga bevis har hittats på att något användarkonto har påverkats på ett negativt sätt. Enligt Facebook handlar det dock om cirka 200 miljoner nummer.

De drabbade användarna kommer främst från USA, England och Vietnam, rapporterar TechCrunch.

Sedan Cambrigde Analytica-skandalen har Facebook begränsat tillgången till användares telefonnummer. En av riskerna med att ett telefonnummer kan kopplas ihop med ett konto är att kontots lösenord kan återställas och därmed kan kontot hackas.


PODD The Guardian: Apple skickade känsliga samtal till konsultföretag

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om tech-företagen – och om hur mycket vi egentligen avlyssnas av de apparater vi har hemma eller bär på oss dagligen.

Vi pratar med en expert om den senaste Apple-skandalen, och berör även liknande anklagelser som riktats mot Amazon och Google.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN