Väntans tider för turismen

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-04-27

En kvinna går förbi en tillfälligt stängd restaurang i Paris. Arkivfoto.

Sommarens viktigaste turistuppgifter handlar varken om havstemperatur eller soltimmar.

Siffror om smittspridning och hälsostatistik blir avgörande när turismen kan dra igång igen efter coronakrisen.

När kan man resa igen? Och vart? Och hur? Frågorna är många för turistnäringen runt om i EU som drabbats förödande hårt av medlemsländernas restriktioner för att dämpa spridningen av coronaviruset.

Än så länge finns inga givna svar att ge. Allt kommer att hänga på den fortsatta sjukdomsutvecklingen.

– Under de närmaste veckorna kommer vi att arbeta med andra EU-länder och EU-kommissionen för att arbeta fram hur sommarturismen kan göras möjlig igen. Det avgörande blir en ständig blick på infektionstal och utvärdering av hälsovårdsuppgifter, säger Österrikes turistminister Elisabeth Köstinger till nyhetsbyrån APA sedan EU-ländernas turistansvariga diskuterat krisen i ett webbmöte på måndagen.

"Ett bra tillfälle för medlemsstaterna att diskutera situationen och inleda ett samarbete kring näsa steg. Turist- och besöksnäringen består i stor utsträckning av små och medelstora företag och från svenskt håll se vi gärna generella satsningar och stöd till den typen av företag", säger den svenske representanten vid mötet, statssekreterare Emil Högberg, i ett sms till TT.

Hoppas på juli

Turistbranschen är enorm i EU och står för tio procent av medlemsländernas totala BNP och tolv procent av alla arbetstillfällen. Nu riskerar mängder av företag att gå i konkurs när hotell och restauranger står tomma.

– Vad som står på spel är alla verksamheters överlevnad, från creperier till de trestjärniga (Michelinrestaurangerna), säger franske stjärnkocken Philippe Etchebest till AFP efter ett möte med politiker och näringsidkare i fredags.

Störst är nervositeten i de stora turistländerna i söder. I Grekland står turismen för 20 procent av BNP. Utländska gäster på besök har varit ett av få ekonomiska glädjeämnen under ett decennium fullt av arbetslöshet och åtstramningar.

– Vi har redan förlorat tre månader. Nu hoppas vi kunna få igång åtminstone de fyra sista: juli till oktober, säger hotellägaren Manolis Giannoulis på Kreta till nyhetsbyrån Reuters.

Korridorer?

Flera EU-länder har lanserat idén om "turistkorridorer" för att kunna ta emot inresande från åtminstone de närmaste grannländerna. Samtidigt varnas för att skynda på för snabbt.

"Det kommer att vara extremt viktigt att inkludera epidemiologer när villkor sätts och åtgärder bestäms för att garantera turisternas säkerhet", konstaterar från EU:s ordförandeland Kroatien i ett pressmeddelande efter måndagens möte.