Nazistbråk vid skola i Stockholm – en gripen

Emerich Roth: ”De gör allt för lite uppmärksamhet”

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja, Ebba Thornéus, Susanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:

Bråk utbröt vid Åsö grundskola på Södermalm i Stockholm när den nazistiska gruppen Nordfront delade ut flygblad som förnekar förintelsen.

Två elever skadades och en person greps för misshandel, enligt polisen.

– Det ska ha handlat om sparkar och slag, säger Carl Lauffs vid Södermalmspolisen.

Larmet om bråket kom in vid lunchtid på onsdagen.

Den kände förintelseöverlevaren Emerich Roth var då på Åsö grundskola och föreläste. I samband med det delade ett 15-tal medlemmar ur den nazistiska gruppen Nordfront ut flygblad utanför skolan, på vilka det står att förintelsen aldrig ägt rum.

– Jag föreläste på exakt samma skola för 10-15 år sedan. Då kom det också människor som kallar sig för nazister. De satt längst bak i salen och lyssnade på min föreläsning. Och i slutet applåderade de tillsammans med alla andra, säger Emerich Roth till Aftonbladet.

En misstänkt för brott mot knivlagen

Enligt polisen ska flygbladen ha varit märkta med Nordfronts logga.
Några elever på skolan försökte jaga bort flygbladsutdelarna och bråk uppstod.

Enligt polisen ska två elever ha misshandlats i samband med tumultet. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det även ha förekommit ett baseballträ.

– Vi har också uppgifter om det men det är oklart om misshandeln har skett med det. Enligt mina uppgifter ska det ha varit slag och sparkar, säger Carl Lauffs vid Södermalmspolisen.

Polisen har kontaktat justitiekanslern som nu ska utreda om flygbladens innehåll kan anses vara hets mot folkgrupp.

En person greps i samband med händelsen, misstänkt för misshandel och brott mot knivlagen.

– Han är känd av polisen sedan tidigare, säger Carl Lauffs.

Ingen person ska ha behövt uppsöka sjukhus.

Kändes ”vidrigt”

En förälder till en elev i årskurs nio säger till Aftonbladet att det känns ”vidrigt” när nazisterna söker sig till en plats där barnen ska vara trygga.

– Tänk hur det måste kännas för Emerich Roth att uppleva detta. Jag är stolt över att mitt barn var en av dem som gav sig ut för att jaga bort nazisterna, men onekligen oroad. Vidrigt att de kommer till en grundskola. De skyr inga medel, säger föräldern till Aftonbladet.

Emerich Roth tar däremot det hela med ro. Han har hållit föreläsningar om förintelsen i närmare 50 år och säger att det på nästan varje föreläsning brukar finnas några som kallar sig för nazister.

– Men jag vill inte kalla dem för det, utan för hatare. Det brukar oftast handla om unga män som kanske inte har haft en kärleksfull pappa. De gör näst intill vad som helst för att få lite uppmärksamhet. Det är fega handlingar, men jag blir inte upprörd. Oftast brukar de ändra sig när de lyssnar på min föreläsning och får höra sanningen, säger Emerich Roth.

Publicerad: