Mordet på Einár: Polisen granskar filmer

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2021-10-23

Rapparen Einár sköts till döds med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm sent i torsdags kväll.

Polisen har ännu inte lyckats gripa någon misstänkt för mordet på den 19-årige rapparen Einár, som sköts till döds med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm.

– Vi jobbar vidare med ärendet, men det finns inget nytt att säga just nu, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Vid 16-tiden på lördagen hade fortfarande ingen frihetsberövats, misstänkt för inblandning i mordet.

Polisen uppgav under torsdagen att det finns ett antagande att mordet på Nils Grönberg, som rapparen heter, är kopplat till gängkriminalitet. 19-åringen hade länge befunnit sig i gängkriminella kretsar och varit inblandad i olika rättsfall, både som offer och som gärningsman.

TT: Är kopplingen till gängkriminalitet ett av de spår ni nu utreder?

– Ja, det måste man. Man måste utreda brett, bland annat med eventuella kopplingar till annan brottslighet, säger åklagare Marina Chirakova, som är förundersökningsledare i ärendet.

Sedvanliga åtgärder

I övrigt kan hon inte gå in på vilka åtgärder som nu vidtas för att komma vidare i utredningen.

– Men polisen arbetar brett med de sedvanliga utredningsåtgärderna som brukas användas i den här typen av ärenden.

Avspärrningarna vid innergården där mordet ägde rum har hävts, men polisen kommer att finnas kvar den närmsta tiden med en förstärkt resurs, enligt Anna Westberg vid polisen.

– Det är i trygghetsskapande och informationsinhämtande syfte, säger hon.

Polisen fortsätter också med dörrknackning i området och man är intresserade av observationer även dagarna före mordet.

Under torsdagskvällen uppgav polisen att det finns uppgifter om att en eller två personer ska ha sprungit från platsen. Man tror sig ha en ganska god bild av händelseförloppet.

– Ja, vi har en god bild och rättvisande bild. Den tidslinjal som förundersökningsledaren försökt att rita upp saknar vissa detaljer, de försöker vi fylla i med underrättelser, sade polisens presstalesperson Ola Österling till TT under fredagen.

Analyserar film

En av utredningsåtgärderna som polisen vidtar är att analysera material från övervakningskameror i närheten. Polisen efterfrågar fortsatt tips om händelsen, oavsett om det rör sig om direkta vittnesuppgifter eller annan information, säger Anna Westberg.

– Har man någon form av uppgifter om händelsen är det givetvis så att vi vill att man hör av sig.

Enligt uppgifter till Expressen söker polisen särskilt efter filmklipp som cirkulerat på sociala medier med innehåll som är intressant för utredningen av mordet. Det vill dock inte åklagare Marina Chirakova bekräfta.

– Men alla former av digitala spår, som filmer och bilder, är polisen väldigt intresserade av, säger hon.