Unga fansen sörjer Einár: ”Trodde aldrig att det skulle hända honom”

Uppdaterad 2021-10-26 | Publicerad 2021-10-22

Einár var en av Sveriges största artister.

För många av de unga fansen kom dödsbeskedet som en chock.

– Han har inspirerat oss genom att han var så ung och blev så framgångsrik, säger Daniel, 16.

Rapparen Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár, sköts till döds med flera skott i en portuppgång i Hammarby sjöstad i södra Stockholm på torsdagskvällen, endast 19 år gammal.

För den unga publiken var Einár en av de starkast lysande stjärnorna på musikhimlen. För många av dem kom beskedet om hans död som en chock.

– Det är sorgligt. Vi har lyssnat mycket på honom och han har inspirerat oss genom att han var så ung och blev så framgångsrik, säger Daniel, 16.

Daniel och Emirhan säger att man kommer att bli sorgsen när man lyssnar på Einárs musik.

”Unga dödas hela tiden”

Många av de ungdomar som Aftonbladet träffar i Stockholm på fredagen säger att de sett Einár som en förebild – för musiken som han skapade och för att han skildrade sin bild av verkligheten genom den.

– Det är så tragiskt. Han hade så mycket talang. Det är bara dåligt att man går fel väg när man är så ung. Man kommer bli sorgsen när man lyssnar på hans låtar och tänker på att han inte lever längre, säger Emirhan, 16.

Med sina låtar ville Einár uppmärksamma de problem som finns och som många unga, framför allt i förorterna, drabbas av.

– De rappar om sina egna liv. Men det är inte rätt att de dödas för det. Unga dör och det ökar hela tiden. Snart kanske det blir en av våra vänner, och det vill vi inte, säger Daniel.

Emirhan säger att han håller med.

– Vissa känner en sorts oro och vågar inte gå ut lika mycket, säger han.

Cornelia och Elina blev omskakade när de nåddes av nyheten att Einár dött.

”Tänker på hans familj och vänner”

15-åringarna Cornelia och Elina lyssnar mycket på Einárs musik. Båda säger att att de blev omskakade när de fick reda på att han dött.

– Jag tycker att det är väldigt sorgligt. Man visste att han varit med i kriminella sammanhang, men samtidigt trodde man aldrig att det skulle hända honom, säger Elina.

– Jag tänker på hans familj, vänner och de som kände honom. Det är väldigt sorgligt, säger Cornelia.

Rapparen Einár blev 19 år.

Einár har flera gånger pratat öppet om sin stökiga bakgrund. I flera av sina låtar rappar han om vapen, droger och det kriminella livet, något som han menade var ett sätt för honom att skildra sin vardag på.

– Jag tycker att det är bra att han sjunger om sånt, för vissa kan säkert relatera till det. Men det kan också uppmuntra till den livsstilen och det är inte bra, säger Cornelia.

– Jag känner samma. Jag tycker det är bra att han sjunger om det på ett sätt, men det finns också de som kan tolka det fel, säger Elina.

– Jag tycker det är jättehemskt. Det känns som att skjutningarna aldrig kommer ta slut, det har hållit på väldigt länge nu.

Pontus och Revaz, 16, tycker båda att Einár var en av Sveriges största artister.

”Han var en stor artist”

Einár slog igenom stort 2019 med låten ”Katten i trakten”, bara 16 år gammal. Sedan dess har han ständigt haft nya låtar på topplistorna. Han har vunnit priser på både Grammisgalan och P3 Guld-galan och har skördat enorma framgångar på kort tid.

Pontus och Revaz, båda 16, tycker att Einár var en av Sveriges största artister.

– Han var så ung och det är många som ser upp till honom och lyssnar på hans musik, säger Pontus.

– Det är synd, han var bara 19 år gammal. Han har släppt låtar med andra stora artister, säger Revaz.

Wille lyssnar mycket på Einárs musik.

När Aftonbladet träffar Wille, 16, har han just besökt platsen där Einár sköts ihjäl.

– Jag lyssnar mycket på hans musik och jag tycker att det är tråkigt. Han var en av Sveriges största artister, och då blir det en stor händelse att just han blev skjuten, säger Wille.

Många av ungdomarna nämner också att antalet skjutningar ökat i Sverige och tar upp det när de pratar om Einár.

– Jag tänker bara att det måste sluta. Det funkar inte att vi har det så här. Han sjöng mycket om den livsstilen, men det ska inte vara så här, säger Wille.

ANNONS