Talibanerna inför könssegregerade universitet

Uppdaterad 2021-10-05 | Publicerad 2021-09-13

Kvinnor i Afghanistan kommer inte längre få delta i undervisning tillsammans med män, det meddelar talibanernas utbildningsminister Abdul Baqi Haqqani.

Detta trots löften från talibanerna om att man inte skulle återgå till de apartheid-liknande förhållandena för kvinnor som rådde för 20 år sedan.

Talibanerna lovade inför maktövertagandet att de skulle bilda en inkluderande regering med kvinnliga medlemmar och att man inte skulle införa lika hårda lagar och regler mot kvinnor som senaste gången de hade makten.

Men bara några veckor efter att Kabul fallit införs fler och fler begränsningar mot kvinnors frihet – och inte en enda kvinna har än så länge tagit plats i regeringen.

Kvinnor demonstrerar för sina rättigheter i talibaneranas Kabul.

Nu kommer även nyheten att kvinnor och män inte längre får delta i gemensam undervisning, detta meddelade talibanernas utbildningsminister Abdul Baqi Haqqani under en presskonferens, enligt The Guardian.

– Vi kommer inte tillåta att pojkar och flickor studerar tillsammans, sa Haqqani.

Haqqani meddelade även att kvinnliga studenter i fortsättningen kommer att behöva ha ”islamsk” klädsel när de vistas i utbildningslokaler. Hur pass täckande en sådan klädsel ska vara är oklart.

Antalet kvinnor på universiteten på rekordnivåer

I de nya reglerna ingår även att kvinnor inte längre får undervisas av män. Man kan dock tänka sig att göra undantag genom att tillexempel låta manliga lärare hålla lektioner och föreläsningar bakom ett skynke eller genom andra teknologiska lösningar.

Även ämnena som universiteten erbjuder ska ses över.

Förändringarna innebär en skarp vändning från hur situationen såg ut i Afghanistan innan talibanerna återvände till makten. Då studerade män och kvinnor tillsammans, kvinnor behövde inte följa särskilda klädkoder och antalet kvinnor på universiteten hade nått rekordnivåer.

Ingen idrott

Ännu vet man inte hur omfattande talibanernas inskränkningar mot kvinnor kommer att bli, även om de bevisligen redan är betydande.

Utöver de nya riktlinjerna för hur undervisning ska bedrivas får kvinnor inte längre utöva idrott eftersom kvinnorna riskerar att visa vissa kroppsdelar. Dessutom menar talibanerna att det ”inte är nödvändigt” för kvinnor att sporta.

– Vi får allt mer rapporter om att talibanerna förbjuder kvinnor från att visa sig offentligt utan manliga förkläden och att kvinnor hindras från att arbeta. De har begränsat flickors tillgång till utbildning i vissa regioner, sa Deborah Lyons, FN:s särskilda sändebud i Afghanistan, inför säkerhetsrådet förra veckan.

Talibaner marcherar i Kabul.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln