Nye L-ledaren om SD: ”Kommer att lyssna på dem”

Uppdaterad 2022-05-10 | Publicerad 2022-04-22

Liberalerna jagar röster för att inte åka ur riksdagen i höst.

Fladdrigheten ska bort, säger den nye partiledaren Johan Pehrson.

– Vi har en röd linje mot SD, att de inte ska sitta i regering.

Varje röst är betydelsefull för att rädda Liberalerna kvar i riksdagen. Det är också därför Johan Pehrson står i ett villaområde i Halmstad, en tisdagskväll i april.

Han ska knacka dörr tillsammans med några partikamrater från Halland.

– Vi är här och kämpar för fler röster, säger Johan Pehrson till mannen som öppnar dörren.

Det är ingen slump att Johan Pehrsons första turné som partiledare går genom städerna Göteborg, Halmstad, Landskrona, Malmö, Lund och Kristianstad. De är starka fästen för Liberalerna och med mindre än fem månader kvar till valet gäller det för Johan Pehrson att vinna väljare.

Han har varit partiledare i snart två veckor.

– Det är fladdrigheten under den här mandatperioden som ligger oss i fatet. Där vi står nu har jag fem månader på mig att bevisa att jag har ett annat förhållningssätt, säger Johan Pehrson.

– Att om man vill ha ett regeringsskifte så kastar man inte bort sin röst om man röstar på Liberalerna.

En röd SD-linje

Fladdrigheten Johan Pehrson pratar om är partiets svängning i relationen till Sverigedemokraterna. I dag har partiet beslutat att stödja en borgerlig regering oavsett om den tar stöd av SD eller inte.

– Vi kommer att föra samtal med Sverigedemokraterna och i vilket rum vi gör det är inte relevant. De kommer ställa krav och vi kommer att lyssna på dem, och vi kommer att förhandla.

Vad har ni för röda linjer mot SD?

– Vi har en röd linje mot SD, att de inte ska sitta i regering.

”Om man vill ha ett regeringsskifte så kastar man inte bort sin röst om man röstar på Liberalerna”, säger Johan Pehrson.

Skulle SD kunna ha tjänstemän i regeringskansliet?

– Jag tycker inte de ska ha det, men jag tänker inte regeringsförhandla innan valet. Jag har en röd linje – de kan inte sitta i en regering, säger Johan Pehrson.

För politikens inriktning betyder partiledarbytet inte några större förändringar, däremot hoppas partiet mycket på Johan Pehrsons personlighet.

– Många säger att jag har en bra tonalitet och förmåga att möta människor, och det är ju det man gör i val, säger han.

Johan Pehrson träffar partifolk på Kungsportsplatsen i Göteborg.

Nyamko Sabuni har i intervjuer sagt att hon är tillgänglig om partiet behöver henne på något sätt fram till valet. Det känns inte aktuellt, tycker Johan Pehrson.

– Jag har kontakt med både Nyamko och andra tidigare partiledare, och jag lyssnar gärna på dem.

– Oftast är det inte så att tidigare partiledare deltar aktivt i valarbetet, men jag välkomnar henne och Jan Björklund, Lars Leijonborg och Bengt Westerberg på alla möten de vill vara med på.

Ett okänt ansikte

Johan Pehrsons första kampanjdag som partiledare börjar i Göteborg. På förmiddagen spelar han musik i P4 Väst, kampanjar inne i stan och tar spårvagnen ut till Tynnered. Tidigare klassade polisen Tynnered som ett särskilt utsatt område, men det har blivit bättre och förra året togs stadsdelen bort från listan.

Längs vägen frågar han människor om de känner igen honom. Det gör de oftast inte.

Spårvagnstur till Tynnered.

Det är skojfriskt att följa Johan Pehrson. I Tynnered besöker han en skola och när han möter skolans biträdande rektor Elsmarie Hallqvist brister de ut i gemensam sång. De sjunger ”Åh Örebro, gamla fina Örebro.”

Johan Pehrson och Elsmarie Hallqvist känner varandra från Örebro, Johans hemstad.

Men sången blir för mycket, Pehrson ber att få sluta innan den filmas och hamnar på sociala medier.

Barnen på skolan vet inte heller vem Johan Pehrson är men vill ta selfies i alla fall, för att vara på den säkra sidan.

Johan Pehrson och Elsemarie Hallqvist, biträdande rektor på Frejaskolan i Tynnered.

Kravliberalernas återkomst

Något Johan Pehrson vill prata mer om är hur skolan kan förbättra förutsättningarna för barn, särskilt för barn från utsatta områden.

– Jag är en ur- och skur-liberal. Vi har betonat skolan sedan 1842, tvång är frihet när det gäller friheten till skolan. Att föräldrarna inte bestämde om du ska gå i skolan eller jobba på fältet.

– Jag tycker att det är konstigt att det inte alltid är den viktigaste frågan. Det är ett slagfält mellan oss som menar att den stora orättvisan ligger i att det är olika förutsättningar för skolor i Sverige, medan andra bara fokuserar på att det finns friskolor och att de kan drivas som aktiebolag och att det kan bli ett överskott.

Samtal med skolpersonal i biblioteket.

Under mötet i skolbiblioteket på Frejaskolan i Tynnered säger han:

– Klara skolan och var inte ett as, då löser det sig.

Annars säger Johan Pehrson inte så mycket under besöket. Ett och annat skämt, en kort kommentar, några enstaka frågor.

Vill bli partiledare igen i höst

Johan Pehrson är inte en framröstad partiledare. En ny ordinarie partiledare ska väljas på ett extra landsmöte i december.

Vill du bli partiledare?

– Även om jag tillträdde – som jag uppfattar det – med ett enhälligt och starkt stöd, så är jag medveten om att vi efter valet kommer att ha ett landsmöte där jag kommer att ställa min plats till förfogande, eftersom det är medlemmarna som bestämmer i det här partiet.

Svaret får tolkas som ett ja, men det är långt ifrån självklart att det blir Johan Pehrson som väljs i december.

– Den 11 september sker en ganska brutal utvärdering av mitt ledarskap, så jag tror att det kommer att avgöras där, säger Pehrson.

Johan Pehrson på promenad genom ett bostadsområde i Tynnered.

Det är inte bara riksdagsvalet som står mellan Johan Pehrson och ett mer permanent partiledarskap. Falangstriderna inom partiet i frågan om hur de ska hantera Sverigedemokraterna efter nästa val är långt ifrån över. Den interna splittringen har varit en del av det som Johan Pehrson beskriver som partiets ”fladdrighet”.

Partiet hoppas på att såren ska läka något nu när Sabuni stigit åt sidan, men fortfarande finns det profilerade politiker inom partiet som inte håller med om den inslagna vägen. Framför allt finns de i partiets starkaste distrikt – Stockholm.

Hur ska du bli kompis med Stockholm?

– Jag upplever att jag är det och jag hoppas att jag kan vinna deras förtroende.

– Jag skulle gärna vilja se en starkare socialtjänst. Det är roligt att jag och Jan Jönsson i Stockholm har ungefär samma syn där, säger Johan Pehrson.

”Många säger att jag har en bra tonalitet och förmåga att möta människor, och det är ju det man gör i val”, säger Johan Pehrson.

Så blir en 55-årig man intressant

Liberalernas plötsliga partiledarbyte har fört med sig stor medial uppmärksamhet och det tackar partiet för. De har haft svårt att komma fram i debatten och när de gjort det har det mest handlat om hur dåligt det har gått. Utmaningen är nu att fortsätta göra partiet intressant och relevant för väljarna.

Och att göra Johan Pehrson till ett känt ansikte. Hur väcker man intresse för en 55-årig man från Örebro, frågar sig nu partiet.

Ja, hur gör man det?

– Jag har dessutom varit elevrådsordförande, utbrister Johan Pehrson.

– När jag beskriver samhällsproblem så tar jag dem på största allvar, men det betyder inte att jag tar mig själv på extremt stort allvar. Min trygghet ligger inte i mig som politiker, den har jag någon annanstans. Det tror jag kan vara en fördel.

Vad gör ni om ni inte kommer in i riksdagen i höst?

– Jag jobbar med positiva målbilder och jag är beredd att hantera också en situation där vi inte sitter i riksdagen, säger Johan Pehrson.