Putin backar: Explosioner bakom fiendelinjen

Publicerad 2022-08-20

Ryska mål bakom fiendelinjen ska ha träffats de senaste dagarna.

”Rök stiger över ryska federationens huvudkontor för Svartahavs-flottan”, rapporterade ukrainska medier.

Samtidigt backar Putin om det ockuperade kärnkraftverket.

Ryska styrkor har fortsatt offensiven mot Kramatorsk och Bakhmut, väster om den separatiststödda och ockuperade Luhansk-regionen, uppger generalstaben för de väpnade styrkorna i Ukraina på lördagsmorgonen.

Under morgonen kom flera rapporter om explosioner på Krimhalvön, rapporterar The Guardian.

En drönare (UAV) ska ha setts vid den ryska flottans högkvarter i Svarta havet, vid Sevastopol.

”Rök stiger över ryska federationens huvudkontor för Svartahavs-flottan i Sevastopol”, rapporterade ukrainska radio- och tv-kanaler på lördagen, med hänvisning till lokala medier, och publicerade en video från platsen.

Sevastopols ryska guvernör Mikhail Razvozhaev hävdar däremot att drönaren skjutits ner.

”Den träffades rakt ovanför flottans högkvarter och ramlade sedan ner på taket där den började brinna. De lyckades inte med attacken. Bra jobbat, grabbar” skriver han på Telegram.

Explosioner syntes till på Krim redan den 16 april.

Storbritanniens försvarsministerium uppgav på lördagen att det nyligen varit frekventa attacker bakom Rysslands fiendelinjer. Flera viktiga logistiska mål ska ha träffats och exploderat.

– Den senaste veckan har vi bara sett minimala förändringar i territoriet längs frontlinjen. Efter små framsteg i Donbass tidigare i augusti har ryska styrkor nått utkanten av Bakhmut, men inte lyckats ta sig igenom barriären.

I sydvästra Ukraina har vare sig Ukraina eller Rysslands militär gjort några framsteg längs Khersons frontlinje, enligt ministeriet. Däremot har ”de frekventa explosionerna bakom fiendelinjerna antagligen stressat Rysslands logistik och flygbas”, skriver de.

Flera drönarattacker mot ryska mål har rapporterats.

Under fredagskvällen hördes flera enorma smällar vid flygbasen på Krimhalvön och västerländska representanter tror att attackerna mot Krim har haft en stor psykologisk och operativ påverkan på Moskvas styrkor, enligt BBC.

Explosionerna på Sakis flygbas den 9 augusti och de andra attackerna ska dessutom ha försatt mer än halva Svarta havet-flottan ”ur funktion”.

Ryssland har inte öppet anklagat Ukraina för att ligga bakom incidenterna och Ukraina har inte bekräftat eller förnekat inblandning, även om vissa tjänstemän har föreslagit att Ukraina bär ansvar för attackerna.

Satellitbild över Sakis flygbas den 10 augusti.

Backade om krav på Zaporizhzhia

Enligt Frankrikes president Emmanuel Macron har Vladimir Putin dessutom backat från sitt krav på att Internationella atomenergiorganet (IAEA) måste resa genom Ryssland till kärnkraftverket i Zaporizhzhia, efter att han själv varnat för att striderna där kan leda till en ”katastrof”.

FN-personal ska få lov att via Ukraina inspektera kärnkraftsanläggningen ”så snart som möjligt för att göra en bedömning av situationen på marken”, enligt ett uttalande från Kreml på fredagen.